Parkeerplaats Vrij

Auto’s nemen een groot deel van de openbare ruimte in. Dat doen ze niet alleen al rijdend, maar evenzeer wanneer ze stilstaan. Vele schoolomgevingen zijn vandaag de dag misschien al autoluw of zelfs autovrij tijdens de schooluren, toch wordt het straatbeeld nog steeds overheerst door de vele wagens. Geparkeerde voertuigen nemen heel wat plaats in, plaats die anders kan benut worden. Een school kan hieraan meewerken. Grijp de campagne Parkeerplaats Vrij aan om de schoolomgeving aan te pakken en verdien een gouden tentakel.

Waarom Parkeerplaats Vrij?

Minder parkeerplaatsen aan een schoolpoort heeft heel wat voordelen. In de eerste plaats is er een merkbaar verschil in de luchtkwaliteit en is het veel mooier in het straatbeeld. Doordat er minder autoverkeer in de directe schoolomgeving zal zijn, zorgt dit voor meer veiligheid.

Door parkeerplaatsen te gebruiken die iets verderaf gelegen zijn, moeten alle leerlingen een stukje te voet gaan. Iedereen profiteert dus van de frisse buitenlucht voor en na school, ook kinderen die met de auto komen. Ten slotte zorgt dit voor de ideale gelegenheid om sociale contacten op te bouwen rond het schooldomein.

Ga aan de slag met deze acties:

Maak gebruik van deze actiefiches om op een laagdrempelige manier met de school te werken aan een groene schoolomgeving.

Een nieuwe bestemming …

Er zijn verschillende manieren om met deze actie aan de slag te gaan. Starten met een brainstorm om samen met de klas/school op zoek te gaan naar de leukste ideeën voor een nieuwe invulling van de huidige parkeerruimte. Denk hierbij ook aan de privéparking van scholen. Mobiele zitbanken, ontmoetingsruimte, fleurige bloembakken, … laat de fantasie de vrije loop! Neem zeker een kijkje bij de inspirerende voorbeelden met concrete tools om aan de slag te gaan.

Zodra een leuk concept is bedacht, contacteer steeds het gemeentebestuur met de vraag of enkele parkeerplaatsen op een andere manier mogen ingericht worden. Vergeet zeker de buurtbewoners niet! Start altijd met een test- of pilootfase. Bedenk leuke manieren van communiceren om iedereen te overtuigen!

Wachtebeke - Parkeerplaats Vrij
Wachtebeke – Even uit De Vaart

Steek ten slotte zelf de handen uit de mouwen voor een mooi resultaat. Verhoog de betrokkenheid door zelf te bouwen met de klas, ouders, de buurt, … en houd het budgetvriendelijk! Het resultaat is een schoolomgeving die groener, mooier én veiliger is. Want hoe minder auto’s in de straat staan, hoe meer ruimte voor iets anders.

Wilsele - Parkeerplaats Vrij
Wilsele – project Verover De Straat

… en een nieuwe parkeerspot?

Als de parkeerplaatsen voor de schoolpoort wegvallen, betekent het dat ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen op afstand moeten parkeren. Zet daarom in op een stapspot. Er is vast wel een parking op wandelafstand van de school, bijvoorbeeld op een marktplein, aan het zwembad of de bibliotheek. Spreek af dat (groot) ouders daar de kinderen afzetten en vervolgens samen tot aan de schoolpoort wandelen. Voorzie eventueel een wandelbuddy of vrijwilligers op oversteekplaatsen om de route veiliger te maken. Bespreek dit ook met het gemeentebestuur.

Wie weet kan meteen de wandelroute van de parking naar de school opgefleurd worde? Denk hierbij aan hinkelpaden, bloembakken of belevenispaden. Een bijkomend voordeel is dat zelfs de kinderen die met de auto naar school komen hierdoor ’s ochtends hun portie beweging hebben! Geen auto’s meer aan de schoolpoort is dus een echte win-win!

Tip! Voer deze actie uit tijdens Strapdag en verdien twee tentakels in een keer! 

Wachtebeke Parkeerplaats Vrij
Wachtebeke – Even uit De Vaart

Claim een tentakel

Heeft de school een leuke actie gedaan rond Parkeerplaats Vrij? Claim een gouden tentakel! Hoe meer gouden tentakels een school in de wacht sleept, hoe groter de kans op de hoofdprijs! Lees alles over de Octopusjaarwedstrijd.

Enkele andere voorbeelden