Sinds het ontstaan in 2005, werkt het Octopusplan aan kindvriendelijke schoolomgevingen en duurzaam woon-schoolverkeer. Terwijl traditionele benaderingen vaak de nadruk leggen op verkeersveiligheid bij het ontwerpen van schoolomgevingen, streeft het Octopusplan met de visie Schoolomgeving 2.0 naar een meer holistische aanpak. De focus bij deze visie gaat verder dan enkel verkeersveiligheid. Het richt zich ook op mobiliteit, ontmoeting, vergroening en beweging in de schoolomgeving.

Schoolomgevingen zijn centrale plaatsen in het dagelijkse leven van kinderen, ouders, grootouders en buurtbewoners. Kinderen groeien er op. Ze leren naast algemene kennis ook over thema’s als klimaat en milieu, verkeersveiligheid, samenwerken, … Een kindvriendelijke schoolomgeving is niet alleen veiliger en gezonder maar is tevens een inspirerend voorbeeld voor andere openbare ruimte binnen een gemeente.

De vier basisprincipes zijn:

Verkeersveiligheid is direct gerelateerd aan duurzame mobiliteit. Meer ruimte voor stappen en trappen bevordert het gebruik van duurzame vervoermiddelen. Dit vermindert de afhankelijkheid van auto’s, wat leidt tot minder verkeersdrukte en een veiliger omgeving aan de schoolpoort.

Een kindvriendelijke en veilige schoolomgeving maakt het makkelijker voor kinderen, ouders en buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. Pleinen en straten die vrij zijn van druk verkeer kunnen dienen als sociale ontmoetingsplekken, waar gemeenschapszin wordt versterkt.

Groen in een schoolomgeving is van cruciaal belang om zowel de fysieke als de mentale gezondheid van kinderen, ouders en buurtbewoners te ondersteunen.

Veilige infrastructuur zoals verkeersvrije zones en veilige oversteekplaatsen stimuleert actief bewegen wat bijdraagt aan de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.