Praktijksessie Dode Hoek

Educatie over de gevaren van de dode hoek is onmisbaar! 

Elk dodehoekongeval is er één teveel. Het Octopusplan biedt scholen en gemeenten praktijksessies Dode Hoek aan, geschikt voor de derde graad lager onderwijs. De leerlingen nemen zelf plaats achter het stuur van een echte vrachtwagen met oefeningen in en rondom deze grote ‘tientonner’. Bekijk onderaan de voorwaarden en informatie over het praktisch verloop van de sessie.

Een praktijksessie Dode Hoek bestaat uit:

  • Theorie en uitleg in de klas (+/- 20 min). Door de coronamaatregelen krijgt de leerkracht op voorhand de presentatie met extra uitleg tijdig doorgestuurd. 
  • Opsplitsen in kleinere groepjes: activiteiten via een doorschuifsysteem.

Er zijn 4 mogelijke activiteiten: 

Het aantal verschillende activiteiten en de duur ervan is afhankelijk van het aantal leerlingen:

  • Oefeningen in en rond een vrachtwagen. Dit is een vaste activiteit.
  • Oefeningen en spelletjes ontdekken op het online leerplatform van Octopus Verkeersl@nd.
  • Verschillende verkeerssituaties in detail bekijken en bespreken met de Octopus tafelopstelling.
  • Een sensibiliserende poster ontwerpen om in de klas of schoolgangen te hangen.

Voor meer informatie neem contact op via info@octopusplan.be. Het Octopusteam werkt  samen met u een duidelijke planning uit. 

Voorwaarden voor een praktijksessie:

  • De gemeente of school zorgt voor een vrachtwagen.
  • Een leerkracht of iemand anders begeleidt één van de optionele activiteiten. Het Octopusteam geeft tijdig de richtlijnen door.  
  • Om de timing niet in het gedrang te brengen, dient de plaats voor de vrachtwagen in de nabijheid van het leslokaal te zijn.


Tarief met 1 begeleider vanuit het Octopusplan:

Een sessie is gepast voor een maximum aantal van ongeveer 30 leerlingen. Kostprijs: €250 + verplaatsingskosten (€ 0.3/km).
Indien de school een groter aantal leerlingen wil laten deelnemen, kan de school een sessie bijboeken aan €150. Op een voormiddag kunnen er maximaal twee sessies plaatsvinden voor een totaal van ongeveer 60 leerlingen.

Win een Praktijksessie Dode Hoek mét vrachtwagen!

Jaarlijks kunnen 20 scholen een praktijksessie dode hoek winnen. Het Octopusplan voorziet voor de winnaars het volledige pakket rond dode hoek mét vrachtwagen van onze partner SUEZ. Winnen kan door deel te nemen aan de wedstrijden van de Strapdag en de Flitscampagne.


Met de steun van:


Persartikels: