Campagnes

1500 scholen doen mee aan de Octopuscampagnes

Het Octopusplan heeft drie unieke campagnes waaraan basisscholen kunnen deelnemen. Elke campagne heeft een eigen insteek en doelstelling. Dankzij de mooie spreiding over het schooljaar en de gebruiksklare materialen (armbandjes, affiches, straplied, spaarkaarten, enz.) is het voor scholen haalbaar om hieraan deel te nemen. Het Octopusplan werkt ook mee aan ‘Paraat voor de schoolstraat’, een campagne van de Vlaamse overheid om het invoeren van schoolstraten te stimuleren. Sinds twee jaar heeft het Octopusplan ook een eerste campagne HIGH 5 gericht op het secundair onderwijs. 

Stappen en trappen naar school

De Strapdag vindt jaarlijks in september (op vrijdag tijdens de Week van de Mobiliteit) plaats. De campagne motiveert kinderen en ouders om te voet of met de fiets naar school te komen.

Lees meer >

Duurzaam naar school in de winter

FLITS start na net de herfstvakantie en loopt tot aan de krokusvakantie. In de donkere periode van het jaar moedigt de campagne om te blijven stappen en trappen met extra aandacht voor veiligheid en zichtbaarheid.

Lees meer >

Buiten bewegen in de schoolomgeving

Parkour is de bewegingscampagne van het Octopusplan. Met leuke opdrachten en spellen laat Parkour kinderen op school, in de schoolomgeving én thuis bewegen in de frisse buitenlucht.

Lees meer >

Test een Schoolstraat of stapspot

Paraat voor de Schoolstraat is een initiatief van Minister Crevits om de Paraat voor de schoolstraatluchtkwaliteit in schoolomgevingen te verbeteren. Om dit doel te bereiken roept Paraat voor de Schoolstraat zoveel mogelijk scholen op om een Schoolstraat of stapspot te testen. Een Schoolstraat is een straat nabij een school waar gemotoriseerd verkeer tijdens bepaalde uren (bij het begin en einde van de schooldag) niet toegelaten is. Het Octopusplan werkt mee aan de campagne en ondersteunt scholen die willen starten met een Schoolstraat.

Lees meer >

Leuke verkeersacties voor secundair onderwijs

HIGH 5 richt zich naar het secundair onderwijs. Met leuke verkeersacties ondersteunen de leerlingen nabijgelegen basisscholen. Zo is er een actie ‘Welkom Strappers’, een fietscontroleactie, een verkeerstelling en veel meer.

Lees meer >


Meedoen als basisschool aan de Octopuscampagnes?

Meedoen aan de campagnes Strapdag, Flits en Parkour kan na aansluiting als Octopusschool (aanmelding jaarlijks in mei-juni). Naast een mooi gevuld materialenpakket zijn er nog vele andere voordelen zoals een jaar lang toegang tot het educatieve leerplatform Octopus Verkeersl@nd en kortingen op Octopusmaterialen.

Lees meer >

Meedoen als secundaire school aan High 5?

Elke secundaire school kan inschrijven voor High 5. Het Octopusplan stelde voor dit pilootjaar 50 gratis materialenpakketten ter beschikking. Voor volgend schooljaar kan er niet meer worden ingeschreven. Vanaf mei – juni 2020 krijgen scholen opnieuw de kans om voor de campagne in te schrijven.

Lees meer >