Strapdag 18 september

Stappen en trappen naar school

Jaarlijks strappen duizenden kinderen in Vlaanderen te voet, met de fiets, step, te paard,…. naar school. De doelstelling is enerzijds benadrukken dat duurzaam verplaatsen leuk, gezond, goed voor het milieu en laagdrempelig is. Anderzijds vraagt de Strapdag meer ruimte voor stappers en trappers in de schoolomgeving. De campagne is een vast onderdeel van de Week van de Mobiliteit.

Lees meer over de doelstellingen van de Strapdag >


Thema ‘Ruimte voor Strappen’

‘Ruimte voor Strappen’ dat is: ruimte voor verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit, maar ook ruimte voor beweging, ontmoeting en vergroening in de schoolomgeving. Stuk voor stuk belangrijke voorwaarden voor een kindvriendelijke en gezonde schoolomgeving. Vorig jaar deed het Octopusplan een oproep om binnen een straal van 50 m rond de schoolpoort ruimte vrij te maken voor beweging, ontmoeting, vergroening en duurzame mobiliteit. Parkeerruimte neemt vaak een groot deel van de beschikbare ruimte in. Het aantrekken van auto’s in de directe omgeving van de schoolpoort is bovendien slecht voor de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid. Parkeerruimte anders invullen kan een enorme meerwaarde betekenen voor de school en omliggende buurt.

De coronacrisis maakt duidelijk dat de ruimte op het voetpad en fietspad op veel plaatsen niet volstaat. Het is daardoor vaak een uitdaging om de afstandsregel van 1,5 meter toe te passen. Met de actie ‘Ruimte voor Strappen’ kunnen scholen experimenteren met extra ruimte voor stappers en trappers. Het Octopusplan roept dit jaar op om één of meerdere parkeerplaatsen een andere invulling te geven. 

Ga aan de slag met de actie>


Volg het strappenplan

Het Octopusplan heeft een kant-en-klaar strappenplan voor scholen voor een geslaagde organisatie van de Strapdag. 

STRAP 1: Schrijf de school in als Octopusschool >

STRAP 2: Start de voorbereidingen voor de Strapdag >

STRAP 3: Communiceer over de Strapdag >

STRAP 4: Registreer jullie gekozen strapactiviteit >

STRAP 5: Nodig de lokale pers uit >

STRAP 6: STRAPDAG, maak er een mooie dag van

STRAP 7: Doe mee aan de strapwedstrijd >

STRAP 8: Blijven strappen >

Bekijk het volledige strappenplan hier >


Goed gevulde materialenkit voor elke school

Elke ingeschreven Octopusschool ontvangt begin september een kant-en-klaar actiepakket om de Strapdag te organiseren. Het Octopusplan  voorziet strapbandjes, bladwijzers, affiches, het nieuwe straplied en een optionele strapbanner voor aan de schoolpoort.

Ontdek hier alle campagnematerialen >


Ontdek het nieuwe Straplied

Het straplied zet traditioneel alle leerlingen en leerkrachten in beweging. Het campagnelied zorgt voor enthousiasme en geeft de strapboodschap op een toffe manier mee. Scholen kunnen vooraf het lied en dansje al inoefenen. In de materialenkit zit een single met het straplied. Zodra mogelijk is de tekst en de partituur te downloaden via de pagina ‘Straplied’. 


 Win één van de vele prijzen met de Strapwedstrijd

Naar jaarlijkse gewoonte loopt er een strapwedstrijd. Er zijn heel wat toffe prijzen te winnen zoals een Octopus Verkeersshow, Praktijksessies Dode Hoek met een echte vrachtwagen, educatieve boekenpakketten en veel meer.
Lees meer over de wedstrijd >


Word Octopusschool om deel te nemen aan de Strapdag

Scholen die zich aansluiten als Octopusschool doen automatisch mee aan de campagne. Elke Octopusschool ontvangt in september een goed gevulde materialenkit om de Strapdag te organiseren. Inschrijven kan tot en met 26 juni. Meer informatie over het lidmaatschap en aansluiting >