Parkour

Parkour laat kinderen bewegen, in openlucht, binnen en buiten schooltijd
De bewegingscampagne wil scholen, kinderen, ouders en gemeenten meer laten bewegen, in de frisse buitenlucht. Heel wat studies tonen aan dat kinderen en jongeren veel te weinig bewegen. Scholen, ouders en gemeenten kunnen dankzij de campagne de handen in elkaar slaan om op een leuke manier beweging te stimuleren en een gezondere levensstijl na te streven.

Daarnaast ijvert de campagne naar een meer kindvriendelijke en beweging stimulerende inrichting van schoolomgeving en –routes. Routes die als aangenaam worden ervaren, werken stimulerend  De bewegingscampagne loopt tijdens de maand mei en richt zich naar alle Vlaamse scholen, kinderen, ouders en gemeenten.

Een sport voor iedereen

Parkour is een opkomende hippe sport waarbij het de bedoeling is om op een veilige en creatieve manier te bewegen van punt A naar punt B, langsheen verschillende obstakels. Bewegen over of onder, op of langs obstakels en dit op een snelle, eenvoudige en gecontroleerde manier. Parkour combineert lenigheid, snelheid, uithouding en kracht met de eigen creativiteit. De sport vindt meestal plaats in de open lucht en met gebruik van de bestaande publieke ruimte. Er is een duidelijk verschil tussen Parkour en Freerunning. Bij Parkour draait de essentie om zich snel, vlot, creatief en veilig in de omgeving voort te bewegen. Freerunning daarentegen draait niet enkel om snelheid en efficiëntie, maar ook om tricks en salto’s. De nieuwe campagne spitst zich vooral toe op de Parkour discipline.

 

Held Nico is peter van de campagne

Nicolas Vanhole, de meest bekende freerunner in Vlaanderen en ‘Held’ op Ketnet is peter van de campagne. Nicolas is meervoudig Belgisch kampioen turnen op de grond, behaalde heel wat provinciale titels en heeft meer dan 7 jaar ervaring in Parkour dankzij intensieve trainingen in het buitenland. Samen met enkele leerlingen toont hij in acht filmpjes de basisvaardigheden met leuke oefeningen voor thuis. Scholen die via de campagne meedoen aan de parkourwedstrijd maken kans op een toffe workshop Parkour met Nico op school.

“Parkour is een vrije manier van bewegen waarbij je de omgeving leert gebruiken. Het is de bedoeling dat we kinderen op lange termijn laten bewegen dankzij leuke en laagdrempelige oefeningen en spelletjes die je overal kan uitoefenen. Iedereen kan bewegen waar en wanneer je maar wil”, benadrukt Nico.

 

 

Concept

De campagne bestaat uit leuke bewegingsoefeningen voor op school en voor thuis, een Parkourdiploma en een Parkourwedstrijd. Alle oefeningen zijn te bekijken via instructiefilmpjes. De campagne start met de lessen Parkour op school (tijdens de turnles). De turnleerkracht kan zich baseren op de kant-en-klare handleiding met oefeningen en de filmpjes online. Een volgende stap kan de Parkourroute in de schoolomgeving zijn (op veilige, autoluwe plekken). Elke leerling ontvangt op het einde van de campagne een mooi Parkourdiploma. Klassen die een leuk filmpje inzenden maken bovendien kans op een leuke workshop Parkour van Nico.