Parkour

Iedereen in beweging tijdens de Parkourweek

Parkour is de voorjaarscampagne van het Octopusplan die leerlingen in beweging zet zowel binnen als buiten de schoolmuren. Parkour is een sport die verwijst naar lopen, springen, klauteren, rollen en het nemen van hindernissen. De basistechnieken komen een week lang aan bod via een leuke beweegbatterij. Zodra de opdrachten behaald zijn, kleurt de energiemeter groen en wint de school de ingrediënten voor een Parkourfeest.

Het Octopusplan zet al jaren in op kindvriendelijke schoolomgevingen en duurzaam woon-school verkeer. Naast verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit zijn beweging, ontmoeting en vergroening belangrijk. Dit alles kadert in de visie ‘Schoolomgeving 2.0’ van het Octopusplan.

Bewegen, belangrijker dan ooit!

Verschillende studies wijzen uit dat kinderen te weinig beweging hebben. Dit heeft gezondheidsgevolgen zowel op jonge als op latere leeftijd. Voldoende beweging heeft veel lichamelijke voordelen voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Bewegen heeft ook nut op mentaal vlak:*

* www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdriehoek/waarom-is-bewegen-gezond

In de klas, op de speelplaats, in de schoolomgeving en thuis.

Elke Octopusschool ontvangt een grote Parkour schoolposter met een energiemeter en een beweegkaart per leerling. Online staan de 4 beweeggidsen: één voor de kleuters en één voor elke graad van het lager onderwijs. De beweeggidsen bevatten leuke beweegoefeningen die geen voorbereiding vragen en overal toepasbaar zijn. Doe de oefeningen bij voorkeur op de speelplaats of buiten de schoolpoort, bij regenweer kan het binnen in de turnzaal, in de klas of op de gang.

Elke dag start met de Parkourmove. Deze coole move zorgt voor een fris begin van elke dag. Vervolgens komt de klasopdracht aan bod.

Zijn de opdrachten van de dag volbracht, kleur het grote vlak van de beweging op de Parkourschoolposter. Zo verdient de school iets voor het grote Parkourfeest van vrijdag: tijd, muziek, een gezonde snack en een verrassing van de school. 

Thuis doet ook iedereen mee! Elke leerling daagt mama, papa, broer, zus, … uit om elke dag samen een oefening te doen. Gebruik daarvoor de kleine beweegkaart en kleur ook daar de beweegbatterij in.

Claim je tentakel

Heeft de school deelgenomen aan Parkour? Claim een gouden tentakel! Hoe meer gouden tentakels een school in de wacht sleept, hoe groter de kans op de hoofdprijs! Lees hier alles over de Octopusjaarwedstrijd.


Meedoen aan Parkour?

Schrijf de school in als Octopusschool. Naast Parkour, doet de school mee aan de Strapdag en de wintercampagne Flits. Daarnaast ontvangt de school toegang tot het educatieve leerplatform Octopus Verkeersland. Lees meer over het lidmaatschap.