Flits

Tussen herfst-en krokusvakantie gaan we ‘FLITSEN’

De wintercampagne van het Octopusplan start na de herfstvakantie en loopt tot aan de krokusvakantie.

De kerndoelstelling van FLITS is ouders en kinderen stimuleren om ook in de winter te voet of met de fiets naar school te gaan, met extra aandacht voor zichtbaarheid en veiligheid.

FLITS wil met de campagne het autoverkeer terugdringen en duurzame mobiliteit stimuleren. FLITS roept ook op tot een verantwoordelijk verkeersgedrag in de winterperiode zowel naar zachte weggebruikers (regels respecteren, zichtbaarheid, …) als naar automobilisten (aangepaste snelheid, vermijden schoolroutes, …).

Naast de campagne op school, doet het Octopusplan jaarlijks een oproep naar FLITSTEAMS (5 teams per provincie). Deze teams gaan tijdens de winterperiode op pad met (gratis) beloningsmateriaal om op de drukke wegen naar school kinderen te verrassen die zich duurzaam verplaatsen. 

 

 

Leuk concept met mooie kant-en-klare campagnematerialen

Alle leerlingen krijgen een Flitskaart mee naar huis. Het doel is om de vier stickerdelen te verzamelen tussen herfst – en krokusvakantie zodat de volledige Octopus afbeelding zichtbaar is. Zodra Octopus volledig is, kan er meegedaan worden aan de wedstrijd om een gepersonaliseerd flitshesje te winnen.

 

Hoe ontvangen de leerlingen de vier stickers?

Hang de grote schoolposter uit op een zichtbare plaats en geef de Flitskaarten mee met de leerlingen. 

 

FLITS kaart voor elke leerling

Controle

We sparen met de hele school samen op de grote schoolposter voor het eerste stickerdeel. De school organiseert prikacties vóór de kerstvakantie tot het aantal leerlingen in stempels is behaald.

Stappen of trappen naar school + aandacht voor zichtbaarheid (fietslicht, hesje) = 1 stempel op de poster.

Is het aantal leerlingen in stempels behaald, dan krijgt elke leerling het eerste stickerdeel mee naar huis. Deze controle wordt herhaald na de kerstvakantie.

Schoolopdrachten

De andere twee stickerdelen worden behaald via schoolopdrachten. 

  • Flits winterzoektocht voor de kerstvakantie (mogelijk te combineren met Halloween): sneeuwvlokopdrachten hier te downloaden>
  • Luchtfoto challenge voor de krokusvakantie (mogelijk te combineren met Carnaval)

Maar uiteraard kan de school andere opdrachten kiezen. In het stappenplan staan nog tal van tips en ideeën.

Sint-Lutgart