Waarom Strappen?

De Strapdag is een dag waarop we scholen, leerlingen, (groot)ouders, schoolteams en sympathisanten aanmoedigen zich actief naar school te verplaatsen. Dit kan te voet, met de fiets, per step, met skates, … zolang het een actieve manier is. De Strapdag zet de leuke aspecten en voordelen van duurzame mobiliteit in de verf.

Het begin van het schooljaar is een ideaal moment om stil te staan bij de vervoerswijze van en naar school. Hoe verplaats ik me naar school, is dit op een actieve manier of niet? Kan ik twee keer per week of meer met de fiets of te voet naar school gaan? Wat zijn mijn drempels en kan ik die wegwerken? 

Waarom is Strappen zo belangrijk?

Werken aan een rustige, aangename en kindvriendelijke schoolomgeving

Hoe meer kinderen, (groot)ouders en schoolteams te voet of met de fiets naar school komen, hoe minder chaos aan de schoolpoort waardoor de schoolomgeving rustiger wordt.

Verminderen van files, chaos en verkeersongevallen

Minder wagens betekent minder foutparkeerders net voor en na schooltijd. Zo blijven voetpaden, zebrapaden en fietspaden vrij. Veilige routes en een veilige schoolomgeving zijn cruciale factoren voor meer duurzame mobiliteit.

Je draagt bij aan een beter klimaat

Iedereen draagt bij aan een beter klimaat door zich meer actief te verplaatsen. Samen kunnen we een grote bijdrage leveren.

Gezondere lucht

Minder wagens in de schoolomgeving en op schoolroutes betekent minder uitlaatgassen wat gezonde lucht bevordert.

Betere fysieke gezondheid want je bent in beweging

Beweging is essentieel voor ieders fysieke gezondheid. Het is goed voor  spieren, hart, longfunctie, het gaat depressie tegen, het bevordert de immuniteit, het bevordert de motorische ontwikkeling, …

Betere mentale gezondheid

Stappen en trappen heeft positieve effecten op het mentale welzijn van kinderen. Het is goed voor hun algemene ontwikkeling. Kinderen zitten bovendien fris en monter en met een betere concentratie in de klas.

Meer sociale contacten

Als je te voet of met de fiets naar school gaat, kom je sneller in contact met andere weggebruikers. Je slaat sneller een praatje of je kan samen naar school gaan.

Behalen van richtlijn voor dagelijkse beweging, op een laagdrempelige manier

Te voet of met de fiets naar school gaan, draagt bij tot het behalen van de richtlijn voor dagelijkse beweging en dit op een laagdrempelige manier. 

Redenen genoeg om zoveel mogelijk te Strappen!


Interesse om deel te nemen aan de Strapdag? Sluit aan als Octopusschool!