Waarom strappen?

De Strapdag is een dag waarop het Octopusplan scholen, leerlingen, (groot)ouders en schoolteams aanmoedigen zich actief naar school te verplaatsen. Dit kan te voet, met de fiets, per step, met skates, … zolang het maar een actieve manier van verplaatsen is. De Strapdag zet de leuke aspecten en voordelen van deze duurzame mobiliteit in de verf.

Het begin van het schooljaar is een ideaal moment om stil te staan bij de vervoerswijze van en naar school. Hoe verplaats ik me naar school, is dit op een actieve manier of niet? Kan ik twee keer per week of meer met de fiets of te voet naar school gaan? Wat zijn mijn drempels en kan ik die wegwerken? 

Waarom is strappen zo belangrijk?

Je werkt mee aan een rustige en kindvriendelijke schoolomgeving.

Hoe meer kinderen, (groot)ouders en schoolteams te voet of met de fiets naar school komen, hoe minder chaos aan de schoolpoort waardoor de schoolomgeving rustiger wordt.

Het vermindert files en chaos aan de schoolpoort.

Minder wagens betekent minder foutparkeerders net voor en na schooltijd. Zo blijven voetpaden, zebrapaden en fietspaden vrij. Veilige routes en een veilige schoolomgeving zijn cruciale factoren voor meer duurzame mobiliteit.

Je draagt bij aan een beter klimaat.

Iedereen draagt bij aan een beter klimaat door zich meer actief te verplaatsen. Samen kunnen we een grote bijdrage leveren.

De lucht in een schoolomgeving is gezonder.

Minder wagens in de schoolomgeving en op schoolroutes betekent minder uitlaatgassen wat gezonde lucht bevordert.

Beweging geeft je een betere fysieke gezondheid .

Beweging is essentieel voor ieders fysieke gezondheid. Het is goed voor  de spieren, het hart, de longfunctie, … Het bevordert eenieders immuniteit en de motorische ontwikkeling van de kinderen.

Strappen zorgt voor een betere mentale gezondheid.

Stappen en trappen heeft positieve effecten op het mentale welzijn van kinderen. Het is goed voor hun algemene ontwikkeling. Kinderen zitten bovendien fris en monter en met een betere concentratie in de klas.

Strappen zorgt voor meer sociale contacten.

Als je te voet of met de fiets naar school gaat, kom je sneller in contact met andere weggebruikers. Je slaat sneller een praatje of je kan samen naar school gaan.

Door te strappen behaal je de richtlijn voor dagelijkse beweging.

Te voet of met de fiets naar school gaan, draagt bij tot het behalen van de richtlijn voor dagelijkse beweging op een laagdrempelige manier. 


Interesse om deel te nemen aan de Strapdag? Sluit aan als Octopusschool!