Verkeerstelling

Tel het verkeer in je schoolomgeving

Het Octopusplan roept jaarlijks alle Octopusscholen op om samen met de leerlingen het verkeer voor de schoolpoort te tellen. Dit gebeurt tijdens de week van Straatvinken en is het ideale moment om in heel Vlaanderen objectief cijfermateriaal te verzamelen over het verkeer rond school. Tijdens dit jaarlijks telmoment tussen 13 en 17 mei 2024 brengen scholen in heel Vlaanderen het verkeer in de school omgeving in kaart.

Hiermee verzamelt het Octopusplan objectief cijfermateriaal. Vage uitspraken zoals ‘Het is hier altijd druk en gevaarlijk’, zijn niet altijd een concreet aanknopingspunt om mee aan de slag te gaan. Dankzij de verkeerstelling, krijgt de school een duidelijk beeld van de verkeerssituatie. Deze cijfers zijn nuttig voor de school zelf, om indien nodig naar het stads- of gemeentebestuur te stappen en de situatie aan te kaarten. Anderzijds krijgt het Octopusplan dankzij de gegevens een ruimer beeld en inzicht hoe het verkeer verloopt aan de Vlaamse scholen.

Kies een moment

Scholen kiezen een dag in de week van 13 tot 17 mei 2024 en tellen telkens een half uur voor en na de schoolbel, bij het begin en/of einde van de schooldag.

Bekijk het webinar van Octopusplan voor meer informatie over het hoe en waarom van verkeerstellingen: ‘Hoe werk ik mee aan een veilige schoolomgeving!’. Ook de video van Kinderuniversiteit met professor van Outrive legt uit waarom een verkeerstelling belangrijk is en hoe je dat het beste aanpakt.

Claim je tentakel

Heeft jouw school de Verkeerstelling uitgevoerd? Claim een gouden tentakel! Hoe meer gouden tentakels een school in de wacht sleept, hoe groter de kans op de hoofdprijs! Lees hier alles over de Octopusjaarwedstrijd.