Verkeerstelling

Het Octopusplan en Straatvinken, het burgerwetenschapsonderzoek van de Ringland Academie, slaan wederom de handen in elkaar voor een grote ‘Verkeerstelling@school’.

Straatvinken is het jaarlijks telmoment om na te gaan hoe gezond het verkeer is in straten. Dit gaat door op donderdag 25 mei 2023 tussen 17u en 18u. Tijdens het telmoment noteren burgers gedurende één uur alle verkeer dat door hun straat passeert. Wetenschappers onderwerpen de resultaten vervolgens aan een analyse.

Scholen tellen van maandag 22 mei tot en met vrijdag 26 mei telkens een half uur voor en na de schoolbel bij het begin en/of einde van de schooldag.

UAntwerpen en het HIVA-KU Leuven analyseren zowel de resultaten van straatvinken als de resultaten van de Verkeerstelling@school.

Het Octopusplan organiseerde op donderdag 29 april 2021 een webinar, ‘Hoe werk ik mee aan een veilige schoolomgeving!’ Bekijk dit via youtube en ga daarna aan de slag om samen met vele andere scholen een eerste stap te zetten naar een veiligere en gezondere schoolomgeving door een verkeerstelling uit te voeren.

Tel mee met je school!

Het Octopusplan roept jaarlijks alle Octopusscholen op om het verkeer voor de schoolpoort te tellen in de week dat Straatvinken plaatsvindt. Die cijfers geven een duidelijk beeld van de verkeersdrukte. Dat is veel objectiever dan ‘Het is hier altijd druk en gevaarlijk.’ Hoe meer scholen tellen, hoe duidelijker het beeld van de verkeerssituatie in de Vlaamse schoolomgevingen. Schrijf de school in en volg het stappenplan.

Achtergrondinformatie 

Bekijk zeker het filmpje opgenomen voor de kinderuniversiteit. Daarin legt prof Van Outrive heel duidelijk uit hoe en waarom elke school of individu kan meetellen. 

Aan de slag en veel succes!!