Verkeerstelling

Tel het verkeer in de schoolomgeving

Het Octopusplan roept jaarlijks alle Octopusscholen op om samen met de leerlingen het verkeer voor de schoolpoort te tellen. Dit kan plaatsvinden tijdens de week van Straatvinken of op een ander moment in het jaar. Dit is een ideale manier om objectief cijfermateriaal te verzamelen over het verkeer rond scholen. Tijdens het telmoment brengt de school het verkeer in de schoolomgeving in kaart.

Straatvinken - Verkeerstelling

Hiermee verzamelt het Octopusplan objectief cijfermateriaal. Vage uitspraken zoals ‘Het is hier altijd druk en gevaarlijk’, zijn niet altijd een concreet aanknopingspunt om mee aan de slag te gaan. Dankzij de verkeerstelling, krijgt de school een duidelijk beeld van de verkeerssituatie. Deze cijfers zijn nuttig voor de school zelf en om naar het stads- of gemeentebestuur te stappen en de situatie aan te kaarten. Anderzijds krijgt het Octopusplan dankzij de gegevens een ruimer beeld en inzicht hoe het verkeer verloopt aan de Vlaamse scholen.

Start tijdig de voorbereidingen

Scholen kiezen één of meerdere dagen in het schooljaar en tellen telkens een kwartier voor en na de schoolbel, bij het begin en/of einde van de schooldag.

Bekijk het webinar van Octopusplan voor meer informatie over het hoe en waarom van verkeerstellingen: ‘Hoe werk ik mee aan een veilige schoolomgeving!’. Ook de video van Kinderuniversiteit met professor van Outrive legt uit waarom een verkeerstelling belangrijk is en hoe je dat het beste aanpakt.

Claim je tentakel

Heeft jouw school de Verkeerstelling uitgevoerd? Claim een gouden tentakel! Hoe meer gouden tentakels een school in de wacht sleept, hoe groter de kans op de hoofdprijs! Lees hier alles over de Octopusjaarwedstrijd.