Plaats bloembakken, ook op wegversmallingen

OmschrijvingFleur de vrijgekomen parkeerplaats op met groen. Het plaatsen van bloembakken is een eenvoudige manier om dit te doen. Je kan deze ook plaatsen op de wegversmallingen rond de school.
 Maak er een project van met de leerlingen: zoek uit welke bloemen of planten het goed zouden doen op die locatie, welke bloembakken ze kunnen gebruiken, wie die bloembakken in elkaar gaat steken, enzovoort.
StappenplanVoorbereiding:
¨- Maak een werkgroep met enkele leerkrachten en eventueel enkele ouders van de ouderraad
– Bespreek welke parkeerplaats(en) of wegversmalling(en) jullie willen aanpakken en waarom. Dit kan 1 of enkele plaatsen zijn, maar ook een deel van de schoolparking (indien die aanwezig is)
– Indien de keuze op een openbare parkeerplaats valt: neem contact op met de gemeente en vraag of jullie de parkeerplaats een nieuwe invulling mogen geven. Het kan helpen om eerst voor een tijdelijk project te gaan en pas na evaluatie de parkeerplaats een definitieve nieuwe invulling te geven
– Bespreek welke klas(sen) mee gaan denken over de invulling. Maak er eventueel een wedstrijd van, waarvan het beste voorstel mag worden uitgevoerd.
Creatiefase:
– Brainstorm met de leerlingen en laat ze een ontwerp uitwerken. Gaan ze zelf de banken in elkaar steken of dit laten doen? Welk materiaal is nodig? Wie helpt mee? Zijn het mobiele zitbanken of gaan ze vast blijven staan?
– Worden de zitbanken gedecoreerd en door wie? Is dat een definitief ontwerp of met tijdelijke verf? Doen de leerlingen dat of een professional?
– Laat de leerlingen in eerste instantie vrijuit denken, maar naargelang de creatiefase verder loopt, moeten er meer realistische dingen op tafel komen. Laat ze bijvoorbeeld eerst de parkeerplaats opmeten om te weten hoeveel ruimte ze hebben en ga na of er nog dingen zijn waarmee ze rekening moeten houden (bv. maximale hoogte, zoninval…)
Leg voor aan de gemeente:
– Stel het voorstel voor aan de gemeente en spreek een periode af voor een pilootproject
Bouwperiode:
– Plaats de bloembakken en decoreer ze (optioneel)
– Roep hulp in van vrijwillige ouders om mee te werken
Communicatiefase:
– Communiceer naar de leerlingen, de (groot)ouders en de omgeving over het project
– Laat de leerlingen eventueel zelf een communicatieplan uitwerken en uitvoeren
Testfase en monitoring:
Hou een openingsmoment en geniet van de nieuwe plek
Evaluatie:
– Evalueer na de afgesproken periode hoe de bloembakken zijn bevallen: zien ze er goed over, is de omgeving tevreden, de leerlingen…?
Claim je tentakel:
Ben je met deze opdracht aan de slag gegaan? Claim dan je tentakel om je kans te vergroten op mooie prijzen.
– Hou ons op de hoogte van het proces via social media @octopusplan #octopusplan.be en gebruik de tag #parkeerplaatsvrij
MateriaalAfhankelijk van de gekozen uitwerking: bloemen/bloemzaadjes, bloembakken…