Thema klimaat

Het thema van dit jaar is klimaat, een onderwerp dat vandaag de dag niet meer weg te denken is.

Wat is het klimaat in Vlaanderen?

Vandale.be beschrijft het klimaat als de gemiddelde toestand van de atmosfeer in een bepaald gebied. Simpel gezegd komt het neer op de weersomstandigheden gedurende een langere periode. Denk aan regen, temperatuur, wind…

Thema klimaat

Zo ziet het klimaat in Vlaanderen eruit:

  • Gemiddeld valt er in Vlaanderen maandelijks 70l/m² regen
  • De gemiddelde temperatuur is 10 °C
  • Het klimaat is gematigd: niet te heet en niet te koud
  • De wind in Vlaanderen komt overwegend uit het Zuidwesten
  • De gemiddelde windsnelheid is 6 à 7 m/s aan zee en 2,5 tot 3 m/s in Limburg

Het is geen geheim dat het klimaat aan het veranderen is. Dit is allerlei manieren zichtbaar. Zo is de temperatuur op dertig jaar tijd toegenomen met 1,2°C en zijn er meer weersextremen. Wist je dat we vandaag gemiddeld 13 vorstdagen minder en 5 tropische dagen meer tellen tegenover dertig jaar geleden?

De klimaatopwarming is mooi in beeld gebracht via #showyourstripes. Bekijk hier het overzicht van de klimaatopwarming in België.

Wat kan ik doen voor het klimaat?

Om de klimaatverandering tegen te gaan, kan je zelf heel wat stappen ondernemen. In de eerste plaats kan je te voet of met de fiets naar school te komen, in plaats van met de auto. Op die manier verklein je dagelijks je ecologische voetafdruk. Maar wist je dat het ook kan helpen om meer groen te voorzien in en rondom de school? Hiermee stimuleer je de biodiversiteit, zorg je voor een betere luchtkwaliteit en een aangenamere temperatuur in je schoolomgeving.