Thema klimaat

Het thema van dit jaar is klimaat, een onderwerp dat zeer actueel is.

Wat is het klimaat in Vlaanderen?

Vandale.be beschrijft het klimaat als de gemiddelde toestand van de atmosfeer in een bepaald gebied. Simpel gezegd komt het neer op de weersomstandigheden gedurende een langere periode. Denk aan regen, temperatuur, wind, …

Thema klimaat

Zo ziet het klimaat in Vlaanderen eruit:

  • Gemiddeld valt er in Vlaanderen maandelijks 70l/m² regen.
  • De gemiddelde temperatuur is 10 °C.
  • Het klimaat is gematigd: niet te heet en niet te koud.
  • De wind in Vlaanderen komt overwegend uit het zuidwesten.
  • De gemiddelde windsnelheid is 6 à 7 m/s aan zee en 2,5 tot 3 m/s in Limburg.

Het is geen geheim dat het klimaat aan het veranderen is. Dit is op allerlei manieren zichtbaar. Zo is de temperatuur op dertig jaar tijd toegenomen met 1,2°C en zijn er meer weersextremen. Wist je dat we vandaag gemiddeld 13 vorstdagen minder en 5 tropische dagen meer tellen tegenover dertig jaar geleden?

De klimaatopwarming is mooi in beeld gebracht via #showyourstripes. Bekijk hier het overzicht van de klimaatopwarming in België.

Wat kan ik doen voor het klimaat?

Om de klimaatverandering tegen te gaan, kan je zelf heel wat stappen ondernemen. In de eerste plaats kan je te voet of met de fiets naar school te komen, in plaats van met de auto. Op die manier verklein je dagelijks je ecologische voetafdruk. Maar wist je dat het ook kan helpen om meer groen te voorzien in en rondom de school? Hiermee stimuleer je de biodiversiteit, zorg je voor een betere luchtkwaliteit en een aangenamere temperatuur in de schoolomgeving.

De acht campagnes van Octopusplan tonen duidelijk aan welke impact je zelf – als leerling, leerkracht of ouder – kan hebben op het klimaat. De campagnes beginnen namelijk bij de eigen schoolomgeving.

1) De eerste campagne is Strapdag. Deze dag motiveert leerlingen om al stappend en trappend naar school te komen. Als je die gewoonte het hele schooljaar kan doorzetten, maak je een enorm verschil!

2) De tweede campagne, Flits, ligt in het verlengde daarvan en focust op veiligheid en zichtbaarheid tijdens het strappen in de winter.

3) Via campagne Verkeerstelling brengen leerlingen het verkeer in de schoolomgeving in kaart. Zo leren ze op een objectieve manier vaststellen hoe het verkeer rond school eruit ziet. Een school kan deze resultaten dan gebruiken om verdere stappen te zetten naar de gemeente toe. En wie weet leidt dit tot verschillende resultaten die positief zijn voor het klimaat.

4) De vierde campagne is Parkour en focust op beweging. Bewegen is namelijk belangrijker dan ooit: het is gezond, leuk en leidt tot sociale ontmoetingen. De manier waarop de schoolomgeving is ingericht, heeft impact op hoe en of de leerlingen veel bewegen.

5) Door de schoolomgeving te Vergroenen wordt de schoolomgeving als aangenamer en minder stresserend ervaren. Een school kan hierin zelf stappen ondernemen, door bijvoorbeeld tegels te wippen of geveltuinen en boomslingers aan te leggen. Vergroenen heeft ook talloze voordelen voor het klimaat, zoals door de waterdoorlatendheid, de impact op de biodiversiteit en veel meer.

6) De campagne rond Gezonde Lucht dient om leerlingen bewust te maken van de luchtkwaliteit rond school. Door dit in kaart te brengen, leren leerlingen wat de impact is van zelf al stappend en trappend naar school te komen. Dit motiveert hen om samen aan een gezondere lucht te werken.

7) Ook Parkeerplaats Vrij is een campagne waarmee scholen zelf aan de slag kunnen. Ze kunnen parkeerplaatsen op hun eigen domein of in het straatbeeld, in samenwerking met de gemeente, proberen claimen – eventueel tijdelijk – en de parkeerplaats een nieuwe invulling geven. Zijn ontmoetingsbanken, bloembakken of mini-pleintjes niet veel aangenamer in de schoolomgeving dan een geparkeerde auto? Hoe minder auto’s in de schoolomgeving, hoe beter voor het klimaat én hoe aangenamer voor de leerlingen!

8) Omdat Octopusplan weet dat scholen zelf ook al veel rond het klimaat doen, werd de Eigen activiteit in het leven geroepen. Want ook scholen die met hun eigen ideeën aan de slag gaan, willen we belonen! Alles wat te maken heeft met schoolomgevingen, stappen, trappen en het klimaat, komt in aanmerking onder de noemer ‘Eigen activiteit.’

Door als school rond deze campagnes te werken, kunnen scholen samen met leerlingen hun ecologische voetafdruk verkleinen en een positieve stempel zetten op het klimaat!