Meet de CO2-uitstoot van de school met de CO2-calculator

OmschrijvingBreng de CO2-uitstoot van de school in kaart met de CO2-calculator van MOS. Met deze eenvoudige, digitale tool kan je monitoren hoeveel CO2 de school uitstoot op verschillende domeinen: afval, energie, papier, transport, voeding en water. Bekijk de CO2-uitstoot per leerling of per school. Doe dit in verschillende periodes invoeren en kijk hoe de uitstoot evolueert.
Zo kunnen leerlingen op een leuke manier zien op welke manier hun acties invloed hebben op de CO2-uitstoot, en dus op het klimaat.
Tip: Doe een meting voor Strapdag en eentje tijdens of na Strapdag. Vergelijk het verschil in uitstoot op vlak van transport. Zo zien leerlingen precies welke invloed het heeft als ze met z’n allen hun best doen om al stappend en trappend naar school te komen. Maak ook een vergelijking tussen de winter- en zomerperiode, of volg de cijfers het hele schooljaar op.
Stappenplan• Maak een account aan op scholenvoorminderco2.be en log in.
• Voer metingen uit met de leerlingen en vul de gegevens in op de CO2-calculator.
• Bekijk de statistieken, voer simulaties uit om verschillende scenario’s te testen en bespreek met de klas wat je kan doen om de CO2-uitstoot van de school te verminderen.
Claim een tentakel:
• Met deze opdracht aan de slag gegaan? Claim een tentakel om de kans te vergroten op mooie prijzen. Bezorg ons een screenshot van de resultaten op vlak van transport en beschrijf hoe de school/klas de actie hebben aangepakt, voor het verzilveren van een tentakel.
• Hou het Octopusplan op de hoogte van het proces via social media @octopusplan #octopusplan.be en gebruik de tag #GezondeLucht
MateriaalComputer/Laptop/Tablet