Verkeerstelling van 13 t.e.m. 17 mei: tel het verkeer aan jouw school

Meten is weten! Door het verkeer te tellen, krijg je inzicht in hoe verkeersstromen verlopen. Ben je benieuwd naar de verkeerssituatie rond jouw school? Doe dan mee met de Verkeerstelling van Octopusplan in mei. Deze campagne vindt plaats van 13 tot en met 17 mei en is één van de acht campagnes waarmee een school een tentakel kan verdienen.  Kies tijdens die week één of meerdere dagen om met de klas een telling te doen. Gebruik het telformulier en duid de juiste vervoersmodi aan. Verdeel de taken: elke leerling focust zich op 1 vervoersmiddel. Nu weet je precies hoe druk het echt is rond de school. Met objectieve cijfers kom je verder dan met het subjectieve gevoel dat het al dan niet te druk is rond de schoolpoort. Geef de resultaten door aan Octopusplan. Je kan de resultaten ook doorgeven aan of bespreken met het gemeentebestuur om zo eventuele knelpunten aan te kaarten. De campagne vindt plaats in dezelfde week als Straatvinken, waar burgers het verkeer tellen. 

Ook Pro Velo houdt jaarlijks een fietstelling in Brussel. De telling vindt steeds plaats tijdens de spitsuren, tussen 8u en 9u. Hierdoor kunnen ze de fietstrends jaar na jaar op een objectieve manier in kaart brengen wat leidt tot handige inzichten.

Resultaten Pro Vélo

Pro Velo stelde dankzij hun telling een stijging van het aantal fietsers vast in vergelijking met 2022. Mooi om zien dat meer mensen de fiets nemen! Anderzijds zien ze het aantal kinderen die zélf fietsen dalen, maar er zijn net wel meer fietsen die zijn uitgerust om kinderen te vervoeren, waaronder voornamelijk bakfietsen. Tegenover het jaar voordien telde Pro Velo een stijging van 41% elektrische fietsen in vergelijking met gewone fietsen.