Dode hoek, waar ben je veilig?

De “dode hoek” is het gebied rond een voertuig, bijvoorbeeld een vrachtwagen, dat niet zichtbaar is voor de bestuurder. Bij auto’s is de dode hoek kleiner dan bij vrachtwagens en bussen. Wanneer je te voet of met de fiets ergens naartoe gaat, is het erg belangrijk om je hiervan bewust te zijn. De dode hoeken zijn namelijk gevaarlijke zones.

Om leerlingen alle gevaren van de dode hoek te leren, ging het Octopusplan samen met een vrachtwagen van Veolia naar VBS Sint-Martinus in Molenbeek voor een praktijksessie rond de dode hoek. Eerst werden de kinderen op een prikkelende manier ingelicht over de gevaren van de dode hoek. Nadien mochten ze zélf in de vrachtwagen klimmen om te ontdekken wat een chauffeur ziet of niet ziet in de spiegels. Aan de hand van allerlei praktische oefeningen, stonden ze stil bij de dode hoeken van een vrachtwagen. Op welke plaatsen ga je beter wel of niet staan in de buurt van de vrachtwagen? Hoe komt het dat een vrachtwagen grotere dode hoeken heeft dan een auto? Door de oefeningen in de praktijk te brengen, leerden de leerlingen een belangrijke les die hen lang zal bijblijven!

De dode hoek, waar moet je op letten?

Een vrachtwagenchauffeur heeft verschillende spiegels om rond het voertuig te kijken, maar toch is dat niet voldoende om de hele omgeving te zien. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met enkele tips:

  • Ga nooit vlak voor de vrachtwagen staan. Door de hoogte van de vrachtwagen, kan een chauffeur niet zien wat er zich vlak voor het voertuig afspeelt.
  • Steek niet vlak voor een vrachtwagen over maar houd voldoende afstand. Maak eerst oogcontact met de chauffeur en wacht op een teken voor je oversteekt. Dan ben je zeker dat het veilig is.
  • Naast de vrachtwagen, rechts of links, ben je ook onzichtbaar. Ga daar dus niet fietsen of stilstaan, Als de chauffeur afslaat, is de kans groot dat de chauffeur je niet ziet.
  • Sta of fiets nooit vlak achter een groot voertuig, zoals een vrachtwagen. De chauffeur ziet je niet en het achterste gedeelte zwenkt uit in een bocht. Zorg steeds dat je een drietal meter achter de vrachtwagen blijft.
  • De beste plaats in de buurt van een groot voertuig is drie meter erachter.

10 dodehoeksessies in Vlaanderen

In schooljaar 2023-2024 biedt Octopusplan 10 dodehoeksessies aan in Vlaamse scholen, in samenwerking met Veolia:

·        29 maart bij VBS De Ritsheuvel Berkenboom te Sint-Niklaas

·        16 april bij GBS De Wegwijzer te Dentergem

·        30 april bij SBS Bilzen De Moppies te Bilzen

·        14 mei bij BUSO De Triangel te Lievegem

·        15 mei bij VBS ’t Zonnetje te Sint-Truiden

·        16 mei bij GBS De Klimop te Kortenberg

·        16 mei bij VBS Rodenburg te Kortrijk

·        26 mei bij VBS Driehoeven te Genk

·        30 mei bij VLS Sint-Lucia te Rijkevorsel

 

Wil jouw school ook kans maken op een praktijksessie dode hoek met vrachtwagen? Behaal drie tentakels door mee te doen met de Octopuscampagnes. Op het einde van dit schooljaar verloten we opnieuw enkele sessies.