Doe mee aan #6 Gezonde lucht: enkele inspirerende voorbeelden

Verschillende scholen gingen al aan de slag met de luchtkwaliteit in hun schoolomgeving. We selecteerden enkele voorbeelden. Misschien dienen ze wel als inspiratie voor jouw school? Je kan zelf metingen en berekeningen uitvoeren, of je kan gebruik maken van bestaand cijfermateriaal, om zicht te krijgen op hoe de lucht rond jouw school eraan toe is.


Zelf CO2 tellen
VBS ’t Zonnetje in Sint-Truiden telde samen met de leerlingen het aantal stappers en trappers in de hele school. Op basis hiervan berekende ze dat ze door al hun strappers wel 180 kg minder CO2 uitstoten!
Ook GBS De Bosmier in Balen, houdt nauwlettend in de gaten hoe de kinderen naar school komen: te voet, met de fiets of met de auto. Ze volgen de cijfers op door regelmatige metingen en brengen de resultaten creatief in beeld: hieronder aan de hand van een toren.

De SBS Guido Gezelle in Waregem is lid van de klimaatbende. Samen met andere scholen uit de omstreken, organiseren ze een aantal keer per jaar activiteiten rond “milieu” en “gezonde lucht”. Op zo een dag brengen ze de CO2 in kaart, zetten ze extra in op stappen en trappen en organiseren ze allerlei leuke, originele activiteiten rond duurzaamheid. Zo leerden de leerlingen hoe snel (of traag) een ijsblok smolt in een geïsoleerde omgeving.


In de Sint-Pietersschool uit Adinkerke mochten kinderen zelf met een stickertje aanduiden hoe ze naar school kwamen. Ze stonden stil bij het thema, onder andere via het verhaal “Het huisje dat verhuisde”, uit 1942. Nadien mochten de leerlingen leuke slogans bedenken en tekenen rond het thema op een spandoek.

CO2-calculators en bestaande data
Het is niet altijd nodig zelf de metingen uit te voeren. Er is namelijk heel wat materiaal beschikbaar. Zo kan je via de CO2-calculator van MOS de CO2-uitstoot van jouw school in kaart brengen.
Maar ook via De Vlaamse Milieumaatschappij kan je de luchtkwaliteit opvolgen. Daar kan je namelijk de actuele cijfers in jouw regio terugvinden van verschillende soorten fijnstof: PM2,5 en PM10, zwarte koolstof, Ozon 03 en Stikstofdioxiden NO2 Ideaal voor de derde graad!
Is jouw school in Brussel gelegen? Dan kan je de luchtvervuiling opvolgen aan de hand van de metingen van het project ExpAir. Op 24 meetpunten wordt de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) geregistreerd. NO2 is namelijk een belangrijke indicator voor luchtvervuiling. Via dit project kan je de luchtvervuiling per wijk opvolgen.


Doe mee!
Laat ons weten welke activiteiten jullie doen rond Gezonde Lucht in de schoolomgeving en verdien een tentakel! Nog tot en met 31 mei kan je een tentakel aanvragen voor deze campagne.