30 Dagen Minder Wagen start op 1 juni

Doe mee aan 30 Dagen Minder Wagen en probeer samen met duizenden andere Vlamingen gedurende de hele maand juni zo weinig mogelijk de auto te gebruiken. Schrijf je in voor de campagne om aan te geven dat je meedoet en ontvang allerlei leuke tips, tricks en andere voordelen. Deelnemers kunnen ook heel wat duurzame prijzen winnen, zoals een elektrische fiets of outdoor wandelpakket.

Meedoen doe je uiteraard niet alleen voor de prijzen, maar in de eerste plaats voor alle voordelen die je er zelf van ondervindt.

  • Minder de wagen gebruiken geeft en boost aan je gezondheid, doordat je meer in beweging komt (zelfs als je het openbaar vervoer neemt of aan autodelen doet, blijkt uit onderzoek).
  • Het is meer ontspannend, doordat je hebt minder last van file- en parkeerstress.
  • Je krijgt de kans om onderweg mensen te ontmoeten.
  • Je bespaart geld doordat je minder brandstof- en parkeerkosten moet betalen.
  • En last but not least, je levert een fundamentale bijdrage aan de klimaatverandering. Vorig jaar bespaarden alle deelnemers samen zo’n 900 ton CO2 uit. Doen we het dit jaar beter?

Voor 30 Dagen Minder Wagen-ambassadeur Katoo Fournier is de drijfveer duidelijk. Minder de wagen nemen, heeft namelijk een positieve impact op de luchtkwaliteit. Doordat haar dochter astma heeft, werd ze zich bewust van het belang van propere lucht, zeker voor jongen kinderen. Katoo, gekend van het Instagram-account on.a.slow.journey, heeft dan wel een auto, toch zal ze in de maand juni extra haar best doen om deze zo weinig mogelijk te gebruiken.

Volledig de wagen laten staan, is niet verplicht. Maar hoe minder, hoe beter. Als zoveel mogelijk ouders en leerkrachten deze maand de inspanning doen, zal dit een enorme impact hebben op de luchtkwaliteit in de schoolomgeving. Uit onderzoek is al meermaals gebleken dat dit een onmiddellijk positief effect heeft op de luchtwegen van kinderen.

30 Dagen Minder Wagen is een initiatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit die als erkende koepel mobiliteitsverenigingen verenigt: Autodelen.net, Bond Beter Leefmilieu, Fietsersbond, Mobiel 21, Mpact, Trage Wegen, TreinTramBus en de Voetgangersbeweging.