Back to school – enkele praktische tips voor ouders

Het is zover! Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Scholen en ouders zijn volop in de weer om alles goed voor te bereiden voor de eerste schooldag. Naast de boekentassen, de hobby’s, de nieuwe outfit, …is het ook goed om stil te staan bij de vervoerskeuze en dit ook goed voor te bereiden. We vragen ouders om te streven naar minstens één Strapdag per week.

Enkele praktische tips om goed voorbereid op weg te gaan:

  • Verken samen met je kind(eren) voor de start van het schooljaar de route naar school. Dat hoeft niet de kortste route te zijn maar wel de meest veilige en aangename route. Bekijk ook de route naar huis, deze kan anders zijn.
  • Kijk ook of er bijvoorbeeld werkzaamheden zijn, gewijzigde verkeerssituaties, …
  • Overloop enkele verkeersregels zoals hoe je veilig oversteekt op een zebrapad, waar je mag fietsen, hoe je voorrang aan rechts verleent, …
  • Wijs op moeilijke punten zoals opritten, parkings, oversteekplaatsen, …. en maak duidelijke afspraken.
  • Ga je samen met de fiets? Doe een grondige fietscontrole. Wat zeker in orde moet zijn: de fietsbel, de remmen en reflectoren. Check ook de verlichting, zorg voor goed opgepompte banden en een zadel op de juiste hoogte.
  • Ga je samen te voet? Leer je kind veilig oversteken en oefen dit enkele keren. Stap aan de huizenkant. Zorg voor stevig schoeisel.
  • Kijk na of de school een voet – of fietspooling organiseert.
  • Toch met de auto naar school? Vermijd de schoolpoort, parkeer iets verder en ga de laatste meters te voet.
  • Zorg in de wagen voor het juiste zitje of verhoogkussen.
  • Passeer je met de auto tijdens de schoolspits een school? Matig je snelheid en wees extra alert, laat kinderen oversteken op het zebrapad en maak oogcontact. Kinderen hebben vaak niet alles gezien doordat ze onder andere een kleiner gezichtsveld hebben dan een volwassene.