Schrijf nu in als Octopusgemeente

Naar jaarlijkse gewoonte nodigen we elke Vlaamse gemeente uit om in te schrijven als Octopusgemeente. Het Octopus ledennetwerk bestaat uit de helft van de Vlaamse gemeenten en de helft van de Vlaamse basisscholen. Het Octopusplan, als onderdeel van de Voetgangersbeweging, heeft een jarenlange expertise op vlak van duurzame mobiliteit en publieke ruimte. Onze organisatie ondersteunt leden bij hun vraagstukken en maatschappelijke uitdagingen op dit vlak. Zo blijkt de nood aan kwalitatieve groene plekken, die beweging en ontmoeting stimuleren zeer groot, zeker in coronatijden.

Octopusgemeenten zijn gemeenten die lid zijn van het Octopusplan en zich scharen achter de Octopusplan doelstellingen en de visie Schoolomgeving 2.0. De gemeenten dragen veilige en gezonde schoolomgevingen hoog in het vaandel en zijn bereid hieraan te werken. Gemeenten die instappen engageren zich om de lidmaatschapsbijdragen van scholen op het grondgebied over te nemen (€ 70,- excl.btw/schoolvestiging) zodat de scholen gratis inschrijven. Momenteel zijn meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten al lid.  De komende jaren zal het Octopusplan, samen met haar leden, nog meer inzetten op kindvriendelijke schoolomgevingen, met ontmoetingsplaatsen, beweegprikkels, groen en voldoende plaats voor stappers en trappers.

Scholen kunnen na de paasvakantie inschrijven.

Langeledeschool Wachtebeke, winnaar Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2021