Schrijf nu in als Octopusschool – Octopusgemeente

De afgelopen maanden haalde een klein hardnekkig beestje, Corona genaamd,  ons dagelijks leven onverwachts overhoop. Dat het virus een enorme impact heeft op scholen, ouders en de jongsten in onze maatschappij is ontegensprekelijk. Maar er zijn ook positieve gevolgen aan deze crisis: er heerst grote solidariteit onder de mensen, we verplaatsen ons meer te voet en met de fiets, ontdekken het plezier van buiten bewegen en hebben meer aandacht voor gezondheid en zorgzaamheid. Samen maken we werk van een schoolomgeving die zorg draagt voor de mensen die er komen.


Werk maken van aangename schoolomgevingen met ruimte voor stappers en trappers

De visie ‘Schoolomgeving 2.0’ reikt oplossingen aan voor de uitdagingen van de toekomst. De coronacrisis is een ding, maar ook de klimaatopwarming, de luchtkwaliteit, het gebrek aan beweging bij kinderen en de groeiende vervoersarmoede mag niet vergeten worden. Een schoolomgeving die plaats biedt voor stappers en trappers, met zitruimte en bomen voor aangename schaduwplekken en met bewegingsprikkelende elementen is de toekomst. Deze visie zit verwerkt in alle Octopuscampagnes en -activiteiten.
Lees meer over ‘Schoolomgeving 2.0’>

Een mooi voorbeeld hiervan is de oproep tijdens vorige Strapdag  (stappen en trappen naar school) om parkeerplaatsen binnen 50 meter rond de schoolpoort te schrappen. De Strapdag op vrijdag 18 september 2020 roept met het thema ‘Ruimte voor strappen’ op om één of meerdere parkeerplaatsen een meer waardevolle invulling te geven zoals bijvoorbeeld een openluchtklas, een fietswash of een moestuin. Lees meer over de Strapdag >


Waarom aansluiten als lid bij het Octopusplan?

Het Octopusplan is een onderdeel van de Voetgangersbeweging vzw, waaronder ook de werking ‘Infopunt Publieke Ruimte’ valt. Met een jarenlange expertise op vlak van publieke ruimte en duurzame mobiliteit ondersteunt de organisatie leden bij vraagstukken en uitdagingen rond publieke ruimte. Het Octopus ledennetwerk bestaat uit de helft van de Vlaamse gemeenten en de helft van de Vlaamse basisscholen. Meer leden, betekent meer draag – en daadkracht. Alle Octopusleden ijveren mee naar gezonde, groene en gedeelde schoolomgevingen waar ontmoeting en beweging centraal staat. Met voldoende ruimte voor voetgangers en fietsers om zich op een veilige manier naar school te kunnen verplaatsen.

Elke Octopusschool ontvangt een kant-en-klare materialenkit in september om deel te nemen aan campagnes zoals de STRAPDAG, FLITS en PARKOUR.  Een nieuw ledenvoordeel is het online stappenplan om de schoolomgeving ‘futureproof’ te maken volgens de visie ‘Schoolomgeving 2.0’. Download onderaan de ledenfiche 2020-2021.


Praktisch

  • Aansluiten kan al vanaf € 70,- excl.btw per schoolvestiging.
  • Octopusgemeenten nemen de lidmaatschapsbijdragen van de scholen op het grondgebied over en ontvangen het laagste tarief nl. € 70 excl.btw en exclusief verzendkosten.
  • Als de gemeente lid is, schrijven scholen gratis in. Ontdek hier welke gemeenten al lid zijn >
  • Inschrijven kan tot en met 26 juni 2020.