Week van de Mobiliteit – 16 tot 22 september

Van 16 tot en met 22 september 2023 besteden steden en gemeenten in heel Vlaanderen extra aandacht aan voetgangers en fietsers. Zet dus snel de wagen aan de kant om je klaar te maken voor de Week van de Mobiliteit. Hoe minder auto’s we horen en zien, hoe meer ruimte de voetgangers en fietsers krijgen om deze week allerlei leuke activiteiten uit te voeren. 

Al in het eerste weekend houden verschillende partners acties om duurzame mobiliteit te stimuleren, te beginnen met Autovrije Zondag op 17 september.  Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is gedurende één dag de grootste autovrije zone van heel Europa. Op deze dag kan je gratis gebruik maken van het tram- en busnetwerk van de MIVB zodat je je vlot kan verplaatsen. 

Op Autovrije Zondag doen De fietsersbond en GRACQ een recordpoging om de langste fietsketting ooit te maken. De fietsenketting begint in Tubeke, gaat over Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw en eindigt uiteindelijk in Brussel. Over de hele route worden fietsdorpen opgetrokken met leuke en leerzame standjes en activiteiten, zoals fietsherstelateliers en behendigheidsparcours.

Ook op andere plaatsen kan je leuke ervaringen opdoen, waaronder de zeepkistenrace in Gaasbeek, de zes kilometer lange City Lunch Walk in Aalst en het Belgisch Kampioenschap Bakfietsen. Hou zeker in het oog welke activiteiten er in jouw buurt plaatsvinden, zodat je mee kan doen aan de Week van de Mobiliteit. 

De week eindigt ten slotte met Strapdag op vrijdag 22 september. Leerlingen, leerkrachten en ouders gaan op die dag massaal al stappen en trappend naar school. Door zo veel mogelijk met de fiets, te voet of per step te komen, wordt de schoolomgeving een veilige en kindvriendelijke plaats.