Achttienaprillaan in Leuven ruilt parkeerplaats in voor een aangename ontmoetingsplek

Binnen het project ‘Verover De Straat’ hebben inwoners van de Achttienaprillaan in Leuven samen beslist om een parkeerplaats in de straat in te ruilen voor een ontmoetingsplek. ‘Verover De Straat’ is een project van Autodelen.net en Infopunt Publieke Ruimte in samenwerking met de stad Leuven.

De bewoners tekenden tijdens een co-creatieworkshop een plan uit, ze maakten een maquette met houten stokjes en ander knutselgerief. De stad Leuven liet het ontwerp met succes uitvoeren.

Het resultaat is een mooie houten zitbank met een bloembak als leuning. Hierin staan verschillende soorten plantjes die heel het jaar door kleur geven aan de straat. Er is een klaptafeltje waar kinderen winkeltje spelen of de buurt een drankje serveert. Het plantvak ernaast is opnieuw aangeplant met kleine boomstammetjes tussen de planten, ideaal om kinderen aan te zetten tot bewegen. De plek die voordien voorzien was voor een auto, is nu een plaats voor de buurt om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Op zaterdag 27 augustus werd de ontmoetingsplek feestelijk ingehuldigd.

 “We wonen in een fijne straat met leuke mensen, waar ook echt contact is met de buren. Het is fijn dat we dit nu kunnen vertalen naar de publieke ruimte, dat er echt een plek is om mekaar te ontmoeten,” aldus Liesbeth en Abdelkarim uit de Achttienaprillaan.

 

Ook starten met ‘Verover De Straat’? Download het handige draaiboek!

Is er in jouw buurt of aan een schoolpoort een parkeerstrook of -plaats die momenteel niet benut wordt? Vorm een team met enthousiaste buurtbewoners, (groot)ouders en leerkrachten en werk in samenspraak met de gemeente een plan uit om die ruimte een nieuwe invulling te geven. Denk hierbij aan een zitmeubel, een speelplek of extra groen.