Wil jij ook gezonde en kindvriendelijke schoolomgevingen?

Wil jij ook gezonde en kindvriendelijke schoolomgevingen en veilige schoolroutes?

Ken je het gevoel van bezorgdheid om je kinderen wanneer ze te voet of met de fiets naar school gaan? Voel je je ook gestresseerd wanneer je aan de schoolpoort toekomt, waar vervolgens een chaos heerst van wagens die draaiend hun uitlaatgassen de lucht in stuwen of zelfs op het voetpad geparkeerd staan? Heb je twijfels om je kinderen zelfstandig naar school te laten gaan uit angst voor ongevallen omdat ze enkele gevaarlijke verkeerspunten op weg naar school passeren? En vraag je jezelf vaak af hoe gezond de lucht is in de schoolomgeving, de plek waar je kind een groot deel van de dag vertoeft?

Net zoals elke (groot) ouder dromen wij hardop van kindvriendelijke, veilige en gezonde schoolomgevingen. Met voldoende plaats voor onze jongste stappers en trappers. Maar waar ook voldoende groen voorzien is, waar zitplaatsen zijn voor een gezellige ochtendbabbel met andere (groot) ouders en waar beweging gestimuleerd wordt. Niet haalbaar denk je? Wij werken met gans het Octopusteam elke dag hard aan dit doel. We gaan de dialoog aan met lokale besturen, reiken handvaten aan, gaan op terreinbezoek en geven advies over hoe het anders zou kunnen, bedenken toffe campagnes en veel meer.

Een inspirerend voorbeeld van een kindvriendelijke schoolomgeving is de Langeledeschool te Wachtebeke. Het project is het mooie resultaat van de samenwerking tussen onze organisatie (Voetgangersbeweging, Octopusplan), de gemeente Wachtebeke, de Langeledeschool, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Het project won de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs dit jaar.

Bekijk hier het project


Het Octopusplan is een deelwerking van de Voetgangersbeweging vzw. Ontdek waar wij dagelijks aan werken.

 Het Octopusplan is een deelwerking van de Voetgangersbeweging vzw,  een non-profitorganisatie die al meer dan 20 jaar opkomt voor het recht om je comfortabel en veilig te verplaatsen, overal en altijd. We willen aangename en gezonde omgevingen voor iedereen met voldoende ruimte voor voetgangers en fietsers.

Via verschillende projecten en campagnes binnen de deelwerkingen ‘Infopunt Publieke Ruimte’ en ‘Octopusplan’ werken we dagelijks aan duurzame mobiliteit, gezondheid, klimaat en veel meer.

Bekijk al onze projecten >


Hoe kan jij als (groot)ouder je steentje bijdragen? Door lid te worden van onze organisatie.
En dat kan al vanaf € 10 tot eind 2022.

  • €10: Individueel lidmaatschap
  • €20: Gezinslidmaatschap
  • €30: Steunend lidmaatschap (inclusief abonnement tijdschrift Publieke Ruimte)

Uw bijdrage maakt degelijk een verschil! Bovendien stapt u in een groot netwerk van voetgangers! Want dat zijn we uiteindelijk allemaal.