Activiteiten

AL STRAPPEND NAAR SCHOOL

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk kinderen te voet of met de fiets komen op de STRAPDAG. Verwittig de ouders vooraf dat het Strapdag is, bedeel de bladwijzers en hang de affiches op (volg het strappenplan). Misschien kan er op de STRAPDAG een voetpooling of fietspooling plaatsvinden. Een gezonde versnapering voor de flinke strappers is een leuke verrassing of een rode loper (met applausontvangst) voor alle voetgangers en fietsers.

Het stappen en trappen is de basisactiviteit tijdens de strapdag. De dag kan uitgebreid worden met heel wat andere activiteiten. Verzin een originele activiteit of kijk hieronder voor inspiratie.

Deel je originele activiteit met andere scholen, registreer hier je actie of idee.


STRAPLIED

Het Octopusplan zorgt jaarlijks voor een opzwepend campagnelied. Oefen dit lied met tekst en dansje in. De dagen voor de STRAPDAG kan dit in de klas of tijdens de turnlessen ingeoefend worden. Tracht het ritme met de  leerlingen in te oefenen. Dit kan op djembe’s, emmers of andere geïmproviseerde (of in elkaar geknutselde) muziekinstrumenten. Tot slot kan er op de STRAPDAG zelf een mooi optreden plaatsvinden voor de ouders en grootouders waarbij de leerlingen het straplied zingen, het strapdansje dansen en het ritme op instrumenten begeleiden.

> Beluister het straplied


STRAPSTOET

Stippel een route uit in en rondom de school en organiseer met de kinderen een grote feestelijke strapstoet. De kinderen kunnen vooraf grote Octopus totempalen in elkaar knutselen die ze mee kunnen nemen tijdens de stoet. Maak een mooi spandoek en neem een draagbare speler mee om tijdens de stoet het straplied te spelen, eventueel via eigen instrumenten.

DE LANGSTE FIETSKETTING

Maak met alle kinderen de langste fietsketting en kondig dit vooraf ook aan zodat ouders en grootouders tijdig op de hoogte zijn. De dag zelf kan er dan een grote lange fietsketting gemaakt worden. Dit is een leuke actie voor de lokale pers.

ANIMATIE OP STRAAT

Als er mogelijkheid is om de straat die dag af te sluiten kan er ook straatanimatie plaatsvinden. Denk aan animators, ballonplooiers, clowns of muzikanten. Misschien woont er wel iemand in de buurt die iets bijzonders kan? Of willen de leerlingen van de muziekschool een kort optreden verzorgen? Is er een theatergezelschap in de buurt die voor de kinderen een stukje over verkeer kan brengen of denk aan creatieve leerkrachten of ouders die een korte humoristische voorstelling over verkeer in elkaar willen steken. Ideeën genoeg om met weinig budget en veel creativiteit een leuk dagprogramma samen te stellen.

STRAATTEKENINGEN OF LES OP STRAAT

Met stoepkrijt kunnen kinderen mooie tekeningen maken op de straat. Laat de straat afzetten en geef kinderen sjablonen om voeten of fietsen te tekenen op straat. Misschien kan er wel een Schoolomgeving 2.0 gekleurd worden?

OPENLUCHTKLAS

Gebruik de straat als klaslokaal. Zet tafels, stoelen buiten en geef les buiten in de frisse buitenlucht. De auto ruimt deze keer plaats voor een openluchtklas. Verras je leerlingen met deze originele activiteit.

PIMP JE FIETS

Organiseer een workshop ‘PIMP JE FIETS’. Zorg voor bloemen, stickers en andere leuke prulletjes om de fiets te versieren. Zorg voor knutselmateriaal om zelf een fietsbordje te maken met naam dat aan de fiets kan bevestigd worden.

KNUTSEL EEN REUZE OCTOPUS MET DE SCHOOL

Laat alle kinderen meewerken aan een groot kunstwerk, een reuze Octopus. Elke klas/of leerjaar kan instaan voor een deeltje van de Octopus. Gebruik hiervoor kosteloos materiaal zoals kartonnen rollen, keukenrollen, wc-rollen, doppen van flessen, etc… Op de STRAPDAG zelf kan het reuzekunstwerk onthuld worden op de speelplaats in bijzijn van alle ouders, grootouders en de kunstenaars zelf.

WASSTRAAT

Organiseer op de STRAPDAG een reuze wasstraat voor fietsen en steps. Zorg voor tussenpunten waarbij leerlingen beurtelings instaan voor een bepaalde taak (wassen, velgen, afspoelen, droogwrijven,..).

FIETSCONTROLE

Is je fietsuitrusting compleet en je fiets in goede staat? Met een fietscontrole kom je het te weten. De lokale politie of de preventiedienst van je stad of gemeente wil dit vast mee willen organiseren. Misschien wil de politie een fietsgraveerstand voorzien. Een wasstraat voor fietsen kan bij mooi weer ook zeer leuk zijn.

FIETSPARCOURS

Met een fietsbehendigheidsparcours kunnen zowel jonge als oudere fietsers hun behendigheid en evenwicht testen. Zorg steeds dat iemand aanwezig is om het parcours te begeleiden en een woordje uitleg te geven. Misschien heeft de gemeente of de politiezone wel een fietsparcours om uit te lenen.

KNELPUNTENWANDELING

Zijn er in de straat of in de buurt aandachtspunten waar het gevaarlijk of moeilijk is voor jonge voetgangers of fietsers? Tijdens een knelpuntenwandeling komen deze aan het licht. Bekijk via Street view deze knelpunten. Leg hen uit hoe ze zich hier veilig kunnen gedragen en welke plekken ze beter vermijden.

MINI-MARATHON

Bewegen is gezond ! Daag de kinderen uit om zoveel mogelijk kilometers al lopend te verzamelen langs een parcours in de buurt van de school. Zorg voor voldoende toezicht én een verkeersveilig. Spaar tijdens de week zoveel mogelijk kilometers en koppel er een uitdaging aan (we stappen samen van x tot x/ doel x kilometers verzamelen).

FEESTMAALTIJD / GEZONDE PICKNICK OP STRAAT

Wat is er leuker dan samen lekker buiten eten? Maak een lange tafel op straat en laat de kinderen ’s middags daar eten.  Of organiseer een uitgebreid ontbijt op straat (gezond fruit, boterhammen, beleg,…). Let op ! Vraag eerst toestemming aan de stad of gemeente om de straat af te sluiten. Een goed alternatief is de speelplaats gebruiken als picknickveld.

VERKEERSQUIZ

Test de kennis van je leerlingen op het vlak van verkeersregels, milieu of mobiliteit. Laat de kinderen in teams quizzen en voorzie een prijs voor alle teams.

KLEUTERLIEDJES OCTOPUS

Oefen met de kleuters alle verkeerliedjes van het Liedjesboek ‘Zingen met Octopus’ in op de STRAPDAG. Elke liedje brengt een verkeersboodschap. Er kan een eigen dansje bij verzonnen worden.
> Liedjesboeken zijn hier verkrijgbaar.

VOETBAL OP STRAAT

Vandaag mogen de kinderen de straat claimen. Natuurlijk is niets zo leuk als op straat spelen. Uiteraard slechts op voorwaarde dat dit op een veilige manier gebeurt. Let erop dat de straat of de plaats waar het spel doorgaat goed is afgeschermd van het verkeer. Zorg ervoor dat op de plaats waar de leerlingen voetballen geen ramen of dergelijke kunnen sneuvelen.

TONEEL

Een toneelstuk opvoeren kan ook een leuke manier zijn om kinderen te laten nadenken over allerlei onderwerpen. Laat hun creativiteit los op onderwerpen als verkeersovertredingen, ecologie, energieverbruik enz. Geef de Octopus een mooi plek in het toneelstuk. Als het mooi weer is, kan dit ook op straat gebeuren of op de speelplaats. Nodig ouders en buurtbewoners uit om te komen kijken naar de voorstelling.


> Meer tips en creatieve knutselideetjes via Pinterest (Octopusplan)

> Kijk ook onder downloads voor Octopussjablonen

> Deel je originele activiteit met andere scholen