Strapdag trapt zowel de Europese mobiliteitsweek als de nieuwe ‘Zeppe & Zikki’ tv-reeks op gang

16 september – Vandaag gaat Strapdag door in ruim 1400 scholen en meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten. Strapdag is de jaarlijkse autoluwe schooldag in Vlaanderen die traditioneel doorgaat op vrijdag tijdens de Week van de Mobiliteit. Op deze dag stappen en trappen duizenden leerlingen naar school.  Naast een veilige en kindvriendelijke schoolomgeving is Strappen ook goed voor de gezondheid en voor het klimaat. De campagne is aan de 16de editie toe en staat in het teken van ‘solidariteit’. Want om zoveel mogelijk mensen aan het Strappen te krijgen is soms een helpende hand nodig. Dit jaar trapt Strapdag zowel de Europese mobiliteitsweek als de nieuwe Zeppe & Zikki tv-reeks op gang.

Solidariteit troef op 16de Strapdag

“Samen sterk Strappen”, dat is de leuze van de campagne die dit jaar voor de 16de keer doorgaat. Strappen is populairder dan ooit, blijkt ook uit het hoge aantal inschrijvingen. Ruim 1400 scholen met meer dan 375.000 leerlingen gaan te voet of met de fiets naar school vandaag. Scholen, ouders en leerlingen zijn zich steeds meer bewust van de impact dat Strappen heeft op de gezondheid, de veiligheid en rust aan de schoolpoort en op het klimaat.

“We zien we dat niet iedereen in de gelegenheid is zich actief naar school te verplaatsen. Met het thema ‘solidariteit’ willen we daar dit jaar aandacht voor vragen. Zowel het nieuwe Straplied ls de Strapopdrachten zijn op samenwerking en solidariteit gericht. We sporen scholen aan om bijvoorbeeld eens een Strappool uit te testen, een babbelbank in de schoolomgeving in elkaar te knutselen of een buddywerking op poten te zetten. Zo hopen we dat er bepaalde groepen meer kansen tot Strappen krijgen”.

Kelly Thierens, Octopusplan.


Zeppe & Zikke op bezoek bij de Strapdag in basisschool De Suikerspin te Tienen om de gloednieuwe tv-reeks te lanceren.

De Strapdag krijgt een extra betekenis in basisschool de Suikerspin in Tienen. Daar lanceert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken vandaag de nieuwe Zeppe & Zikke tv-reeks rond verkeersveiligheid. De leerlingen krijgen er in primeur de eerste afleveringen in de klas te zien.

“Veel kinderen wonen op minder dan 3 km van school en toch valt de keuze nog te vaak op de auto. Met de Strapdag willen we hier verandering in brengen, door de leuke aspecten van stappen en trappen in de verf te zetten” zegt Vlaams minister voor mobiliteit Lydia Peeters. “En hoe kan dat beter dan samen met onze boegbeelden voor veilig verkeer Zeppe & Zikki. Na 5 jaar brengen ze met steun van de Vlaamse overheid een gloednieuwe TV-reeks uit, waarin ze deze keer op avontuur gaan in hun busje in het gezelschap van enkele bekende Vlamingen. Om zo opnieuw op een toffe manier een verkeersveiligheidsboodschap over te brengen naar scholieren.”
Vlaams minister voor mobiliteit, Lydia Peeters.

Veilige en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes blijven prioritair

Zowel schoolomgevingen als -routes blijven een belangrijk werkpunt. Pas als deze veilig en kindvriendelijk zijn, zal dit een exponentiële verhoging van het aantal voetgangers en fietsers kunnen opleveren. Het Octopusplan roept gemeenten op om schoolomgevingen en – routes hoog op de beleidsagenda te plaatsen. Enkel zo kan je op termijn de omslag maken naar duurzamer woon-schoolverkeer. Het Octopusplan begeleidt en adviseert al jaren gemeenten rond een kwalitatieve heraanleg. Daarnaast voorziet minister Lydia Peeters nog steeds de subsidie ‘veilige schoolomgeving en schoolroute’. Steden en gemeenten kunnen de subsidie aanvragen voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid verhogen. Daarnaast gaf de minister de kindnorm een belangrijke plaats in het Verkeersveiligheidsplan.

“We willen onze wegen in Vlaanderen zodanig verbeteren, dat elk kind zich zelfstandig en veilig kan verplaatsen. Wat goed en veilig is voor een kind, is goed en veilig voor eenieder. Pas dan zullen ouders en leerkrachten hun kinderen of leerlingen met een gerust gevoel met de fiets naar hun school, hobby of sportclub laten gaan Bovendien zijn kinderen de ideale fietsambassadeurs om op middellange termijn de modal shift naar meer duurzame verplaatsingen mee te realiseren.”

Aldus minister Lydia Peeters.


Officiële aftrap van de EUROPEANMOBILITYWEEK in basisschool De Kleine Wereld te Asse.

De Strapdag kadert binnen de Week van de Mobiliteit die gelijk loopt met de Europese mobiliteitsweek. In basisschool De Kleine Wereld in Asse geeft Herald Ruijters, waarnemend plaatsvervangend directeur-generaal van de Europese Commissie de officiële start van de campagne.

“We zijn erg blij dat we vandaag samen met kinderen van de basisschool in Asse de Europese week van de mobiliteit kunnen starten. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het herdenken van de manier waarop we ons dagelijks woon-werkverkeer uitvoeren door vaker te fietsen of onze benen te gebruiken om te stappen. Asse is een van de ongeveer 3000 steden en gemeenten uit meer dan 40 landen die dit jaar deelnemen aan de Europese mobiliteitsweek. Op die manier tonen zij hun engagement voor een betere en veiligere infrastructuur en vervoersdiensten voor hun burgers.”

Aldus Herald Ruijters – waarnemend plaatsvervangend directeur-generaal van de Europese Commissie

Heel de week staan er zowel in Vlaanderen als in Europa activiteiten op het programma rond duurzame mobiliteit. In Vlaanderen is de autovrije zondag naast de Strapdag een vaste waarde. Daarnaast zal op de inspiratiedag ‘Gedrag in verandering’, die plaatsvindt op donderdag 22 september, de resultaten van de campagne 30 Dagen Minder Wagen bekend worden gemaakt. Steden en gemeenten die in Vlaanderen een actie opzetten of initiatief nemen tijdens de Week van de Mobiliteit kunnen zich registreren via www.mobilityweek.eu.

Einde persbericht


De Strapdag is een campagne van het Octopusplan, een deelwerking van de Voetgangersbeweging, een non-profitorganisatie die al meer dan 20 jaar opkomt voor het recht om je comfortabel en veilig te verplaatsen, overal en altijd. De organisatie wil aangename en gezonde omgevingen voor iedereen met voldoende ruimte voor voetgangers en fietsers. Via verschillende projecten en campagnes binnen de deelwerkingen ‘Infopunt Publieke Ruimte’ en ‘Octopusplan’ werken ze dagelijks aan duurzame mobiliteit, gezondheid, klimaat en veel meer.

www.octopusplan.infowww.voetgangersbeweging.be