Vijf Octopuspalen met slagboom in vier Mechelse schoolstraten

 Persbericht bron: stad Mechelen

De uitvoering van de verkregen subsidie in 2019 voor veilige schoolomgevingen werd met de start van het nieuwe schooljaar gerealiseerd. De plaatsing van o.a. gebruiksvriendelijke Octopuspalen maken onderdeel uit van de eerste Vlaamse subsidie van €29.583,54.

De middelen worden gebruikt om twee nieuwe projecten versneld te realiseren en de recent aangelegde verkeersremmer ter hoogte van de school “de Abeel” in de wijk Tervuursesteenweg deels mee te financieren. Alles samen kosten deze werken 59.167 euro. Exact de helft en daarmee het maximumbedrag wordt dus bekostigd door de hogere overheid. Deze subsidie valt onder het project veilige schoolomgeving van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. 

In het kader van het speerpunt mobiliteit diende het stadsbestuur eind vorig jaar de subsidieaanvraag in. “Het eerste nieuwe project betreft de beveiliging van de bestaande schoolstraten aan Scheppers en De Luchtballon, aan de Ursulinen en de Toverberg. De straten worden gebruiksvriendelijk afgesloten door Octopuspalen met slagboom. Tweede project is het plaatsen van 45 extra fietsbeugels aan 7 schoolomgevingen: De Puzzel, Sint-Jan Berchmans, Victor Van de Walle, De Spreeuwen, De Wegwijzer, Sint-Rombouts afdeling Veldenstraat en Ursulinen. Daarmee zijn de subsidies ook mooi meegenomen in de verdere uitbouw van Mechelen tot fietsstad. Zo zetten we vanaf het begin in op een jonge generatie op de fiets te krijgen.”, zegt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke.

Stad Mechelen engageerde zich om de gesubsidieerde werken uit te voeren voor de start van het nieuwe schooljaar. De uitvoeringswerken van de Octopuspalen liepen enige vertraging op omwille van corona.

Foto v.l.n.r. schepen De Bie, Ann Drieghe van Sint-Romboutscollege – kleuterschool Toverberg, schepen Vanmarcke

De stad wil met de Octopuspaal met slagboom (hier ingeklapt na de schoolstraaturen) en bijhorende signalisatie met uitklapbare C3 bord (rechts) tegemoetkomen aan de inspanningen die de school doet om een schoolstraat te organiseren. De bareel is een praktische verbetering voor het openen en sluiten van de schoolstraat.  

“We zijn erg blij met de toekenning van de Vlaamse subsidies. Ze versterken de vele maatregelen die we vandaag al nemen in Mechelen. Met de Octopusslagbomen geven we onze schoolstraten nog meer de uitstraling die ze verdienen. Het komt niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de gezonde lucht in de schoolomgeving ten goede. Voor kinderen kan het een extra stimulans zijn om met de fiets of te voet naar school te komen. Via tal van educatieve projecten en campagnes werken we continu met heel wat partners samen aan een veilige onderwijsstad”, besluit schepen van onderwijs Marina De Bie. 

Persinterviews
Vicky Vanmarcke, schepen van mobiliteit
M 0496 51 22 63 | E kabinet.vanmarcke@mechelen.be

Marina De Bie, schepen van onderwijs
M 0494 91 22 61 | E kabinet.debie@mechelen.be

Persmateriaal: persbericht, foto aan schoolstraat De Toverberg

 


Ook interesse in het Octopus straatmeubilair of onze begeleidingen? Neem contact op via info@octopusplan.be