Mobiliteit in het Vlaams regeerakkoord 2019-2024

bron: Netwerk Duurzame Mobiliteit

We hebben even op het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 moeten wachten. De deadline die de regeringsonderhandelaars zichzelf oplegden, namelijk de Septemberverklaring op 23 september 2019, werd niet gehaald.

De discussie ging over belangrijke zaken, zoals wie waar mag zitten in het parlementair halfrond, of er nu 9 of 10 ministers mochten zijn, wie welk postje kreeg en de kleur van de burgemeestersjerp. Maar al bij al nam het regeerakkoord minder tijd in beslag dan het schrijven van een Mobiliteitsplan Vlaanderen (10 years and counting).

In de voorbeschouwingen bleken de beleidsdomeinen Onderwijs, Welzijn en Financiën & Begroting de grote twistappels. Mobiliteit, Openbare Werken en Omgeving komen weinig aan bod.

Maandag 30 september was er dan witte rook na meerdere nachtelijke onderhandelingen. Het regeerakkoord is een turf van zo’n 300 bladzijden, een dikke 100 bladzijden meer dan het vorige regeerakkoord. In vergelijking met het vorig regeerakkoord met dezelfde politieke partijen (analyse) staan er in dit kookboek minder recepten.

In het regeerakkoord zijn er ‘winnaars’ en ‘verliezers’.

Lees de volledige analyse van het Netwerk Duurzame Mobiliteit >