VBS De Wijzer uit Zonnebeke kroont zich tot Octopusschool van het jaar

Zonnebeke, 21 juni 2024 – Vandaag viert VBS De Wijzer in Zonnebeke het grote Octopusfeest. Dit feest bekroont de inspanningen van de school om hun schoolomgeving duurzamer en kindvriendelijker te maken en om hun leerlingen aan te moedigen zich duurzaam naar school te verplaatsen. Scholen konden per uitgevoerde campagne één Octopustentakel behalen. VBS De Wijzer verdiende er maar liefst zeven en werd daarmee de grote winnaar van de wedstrijd. De school mag zich nu ‘Octopusschool van het jaar’ noemen. De gemeente Zonnebeke is al jaren een Octopusgemeente, waardoor scholen binnen het grondgebied gratis kunnen inschrijven als Octopusschool en deelnemen aan de Octopuscampagnes.

Een schooljaar lang werken aan duurzame mobiliteit en veilige schoolomgevingen

Dit schooljaar introduceerde het Octopusplan het nieuwe concept van de Octopusjaarwedstrijd. Dit concept stimuleert scholen om gedurende het hele schooljaar activiteiten te organiseren die de schoolomgeving kindvriendelijker maken en leerlingen stimuleren te voet of met de fiets naar school te gaan. Scholen konden in totaal acht tentakels verdienen door deel te nemen aan onder andere de bekende Strapdag, de wintercampagne Flits, de beweegcampagne Parkour en andere acties. Met minstens drie tentakels maakten scholen al kans op leuke prijzen zoals educatieve boekenpakketten, XXL-spellen, ‘Meester-op-de-fiets’-workshops en meer. Vanaf vijf tentakels streden scholen om de hoofdprijs: het grote Octopusfeest met DJ Licious. Scholen met meer dan vijf tentakels hadden meer kans op deze hoofdprijs. Uiteindelijk ging VBS De Wijzer uit Zonnebeke met de hoofdprijs naar huis.

Kelly Thierens, Octopusplan (Voetgangersbeweging vzw): “Dankzij het nieuwe concept werken scholen een heel schooljaar aan verschillende thema’s, waardoor de focus niet slechts op één campagnemoment ligt. Naast het stimuleren om te voet of met de fiets naar school te gaan, werken we bijvoorbeeld ook aan het vergroenen van de schoolomgeving of brengen we het verkeer rondom schoolomgevingen in kaart met de Verkeerstelling.”

VBS De Wijzer behaalde zeven Octopustentakels

Om zeven tentakels te verzamelen, leverde VBS De Wijzer aanzienlijke inspanningen. Ze namen deel aan de bekende Strapdag en Flits, de wintercampagne voor stappen en trappen. Daarnaast deden ze mee aan de ‘Verkeerstelling’ in de week van Straatvinken, vergroenden ze de schoolomgeving en brachten ze ‘Gezonde Lucht’ rond de school onder de aandacht. Ook namen ze deel aan de beweegcampagne ‘Parkour’ en ontvingen ze een tentakel voor een ‘Eigen activiteit’. Octopusplan beloont scholen die op een creatieve manier aan de slag gaan met thema’s rond mobiliteit en klimaat. VBS De Wijzer koos voor een actie rond fietshelmen, in samenwerking met de gemeente Zonnebeke. De gemeente schonk fietshelmen aan leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar en voerde samen met de school een fietshelmcontrole uit.

Koen Meersman, schepen van Mobiliteit, gemeente Zonnebeke: “De gemeente Zonnebeke is ontzettend blij dat de school deze mooie titel heeft gekregen. De gemeente heeft de laatste jaren sterk ingezet op veilige schoolomgevingen en wil hier verder aan blijven werken. Het ondersteunen van de scholen via het lidmaatschap en bij verschillende acties, is daarbij een vast onderdeel.”

Officiële titel “Octopusschool van het jaar” met afsluitende dj-set van DJ Licious

Vandaag werd VBS De Wijzer officieel ingehuldigd tot ‘Octopusschool van het jaar’. De school werd het toneel van talloze leuke spel- en sportactiviteiten, aangeboden door Sport Vlaanderen en MOEV. Leerlingen van de derde graad kregen bovendien een dodehoeksessie met de aanwezigheid van een vrachtwagen, wat zorgde voor een waardevolle leerervaring. De Octopusmascotte feliciteerde alle leerlingen met hun topprestatie, waarna ze een toffe groepsfoto konden maken. Het absolute hoogtepunt was de officiële overhandiging van het certificaat ‘Octopusschool van het jaar’, een welverdiende erkenning voor alle geleverde inspanningen. Na deze inhuldiging barstte het feest echt los met een uitbundige DJ-set van DJ Licious. Deze Belgische artiest, bekend van zijn hits ‘Hope’ en ‘Million Moons’ die wekenlang op nummer 1 stonden, zorgde voor een onvergetelijke afsluiting. DJ Licious heeft eerder al op de mainstage van Tomorrowland gestaan, maar trad nu exclusief op voor de leerlingen en leerkrachten van VBS De Wijzer. Het werd een spetterende afsluiter van het schooljaar.

Copyright foto’s: Octopusplan