Paraat voor de Schoolstraat

Paraat voor de schoolstraat

Wat is een schoolstraat?

Een schoolstraat is een straat nabij een onderwijsinstelling waar gemotoriseerd verkeer tijdens bepaalde uren niet toegelaten is.

Meestal is dat aan het begin en einde van de schooldag, gedurende een half uur. Het afsluiten gebeurt met een verkeersbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding ‘schoolstraat’, tenzij het onderbord in een uitzondering voorziet voor bepaalde motorvoertuigen. De straat is toegankelijk voor voetgangers, rijwielen en speed pedelecs. De straat blijft ook toegankelijk voor hulpdiensten. Wie toch met de auto komt, kan iets verder parkeren en te voet tot aan de schoolpoort gaan. Uitrijden van de schoolstraat door bijvoorbeeld bewoners is toegelaten tenzij anders bepaald door de wegbeheerder. Straten met veel doorgaand verkeer komen soms niet in aanmerking wanneer geen goede omleidingsroute beschikbaar is. In dat geval kan gewerkt worden met stapspots. 

 

Waarom een Schoolstraat?

Een schoolstraat biedt tal van voordelen:

  • Minder fijn stof en uitlaatgassen.
  • Betere luchtkwaliteit in de klas. Minder verkeerschaos aan de schoolpoort.
  • Een veilige schoolomgeving voor voetgangers en fietsers.
  • Het aantal duurzame verplaatsingen neemt toe.
  • Kinderen, jongeren en ouders bewegen meer.
  • Kinderen doen meer ervaring op in het verkeer.
  • De straat is beter bereikbaar voor hulpdiensten. 
  • Er is een grotere sociale controle op overtreders.
  • Een rustige en aangename buurt.
  • Meer contact tussen ouders, leerkrachten, buurtbewoners en plaatselijke handelaars.

Bewezen positieve effecten op de gezondheid van leerlingen!

Een recent onderzoek, gepubliceerd 3/12/2020, van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, uitgevoerd door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) en het Vlaams Instituut Gezond Leven bevestigt nu dat er een positief effect is op de gezondheid van de kinderen.  De ontstekingsparameter nam gemiddeld met 14% af. Ook de elasticiteit van de luchtwegen verbeterde, wat het in- en uitademen vergemakkelijkt. 

Lees het rapport:

www.zorg-en-gezondheid.be/studies-en-rapporten-gezonde-publieke-ruimte

Lees de persartikels:
www.standaard.be/cnt/dmf20201202_98018169
www.demorgen.be/…/onderzoek-bevestigt…/
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201203_91800622
vrtnws.be/p.937dAAE8P

Bron: Agentschap Zorg en Gezondheid

Campagne ‘Paraat voor de Schoolstraat’ helpt scholen en gemeenten te starten met schoolstraten

De campagne “Paraat voor de schoolstraat” werd in 2018  gelanceerd om de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid in schoolomgevingen te verbeteren. De campagne roept scholen en gemeenten op om een schoolstraat of stapstop uit te testen. Op de website kunnen scholen en gemeenten zich aanmelden en is een overzichtelijk stappenplan te volgen. Bekijk tal van inspirerende voorbeelden.

Begeleiding bij de opstart van een schoolstraat of stapspot?

Soms is een schoolstraat relatief eenvoudig in te voeren en is er reeds een groot draagvlak bij de school, ouders en omwonenden. In sommige gevallen is dit niet zo of is het een complexer verhaal. Op dat moment kan een begeleiding door een externe organisatie soelaas bieden. Het Octopusteam heeft expertise in het begeleiden van scholen en gemeenten rond schoolomgevingen, schoolroutes, schoolstraten en heeft ervaring met het opzetten van participatieprocessen.

Wenst u meer informatie over de begeleidingen, neem contact op via info@octopusplan.be