Verkeerstelling@school in samenwerking met Straatvinken

Het Octopusplan en Straatvinken, het burgerwetenschapsonderzoek van de Ringland Academie, wederom slaan de handen in elkaar voor een grote ‘Verkeerstelling@school’.

Straatvinken is een jaarlijks telmoment om na te gaan hoe gezond het verkeer is in straten. Tijdens het telmoment noteren burgers gedurende één uur alle verkeer dat door hun straat passeert. Wetenschappers onderwerpen de resultaten vervolgens aan een analyse. Er zal terug een telmoment plaatsvinden aan de Vlaamse scholen. UAntwerpen en het HIVA-KU Leuven analyseren zowel de resultaten van straatvinken als de resultaten van de Verkeerstelling@school.

Het Octopusplan organiseerde op donderdag 29 april 2021 een webinar, ‘Hoe werk ik mee aan een veilige schoolomgeving!’ Bekijk dit via youtube en ga daarna aan de slag om samen met vele andere scholen een eerste stap te zetten naar een veiligere en gezondere schoolomgeving door een verkeerstelling uit te voeren in de week van 16 mei 2022. 

Tel mee met je school!

Het Octopusplan roept alle Octopusscholen op om het verkeer voor de schoolpoort te tellen in de week van 16 mei. Die cijfers geven een duidelijk beeld van de verkeersdrukte. Dat is veel objectiever dan ‘Het is hier altijd druk en gevaarlijk.’ Hoe meer scholen tellen, hoe duidelijker het beeld van de verkeersituatie in de Vlaamse schoolomgevingen. Schrijf de school in en volg het stappenplan.

Veel succes!


De Verkeerstelling@school maakt deel uit van de ‘Week van de Straat’ waarin nog andere evenementen doorgaan.

Hieronder een overzicht van alle evenementen van de editie van 2021:

 

• Straatvinken op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur
Duizenden burgers in heel Vlaanderen vinken een uur lang het verkeer af in hun straat. Ze tellen elke passerende voetganger, fietser, auto, bus, vrachtwagen … De Universiteit Antwerpen zorgt voor een haarfijne analyse van alle resultaten. Lees meer bij Straatvinken.

Straat-O-sfeer vanaf zondag 23 mei
Via deze bevraging vertellen burgers aan de hand van een verhaal en de beoordeling van 20 leefbaarheidsparameters hoe ze zich voelen in hun straat. Wetenschappers van HIVA – KU Leuven en Voices That Count zorgen ervoor dat alle resultaten eenvoudig te raadplegen zijn op een online platform en geven een fijnmazig beeld van wat er leeft in onze straten en buurten. Lees meer bij Straat-O-sfeer.

• Octopusscholen tellen mee in de week van 17 – 23 mei
Voor de eerste keer gaan ook leerlingen en leerkrachten bij de start of het einde van de schooldag het verkeer tellen in hun schoolomgeving. Dat gebeurt in samenwerking met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes.

• Dinsdag 18 mei: Congres Publieke Ruimte
Topexperts en trendsetters schetsen concrete en haalbare maatregelen waar onze publieke ruimte nood aan heeft. Lees meer bij Infopunt Publieke Ruimte.

• Donderdag 20 mei: Congres over de 15 minutenstad
Iedereen zou binnen 15 minuten stappen op fietsen alle dagelijkse voorzieningen moeten kunnen vinden. Lees meer bij de Vereniging voor Ruimte en Planning.

Lees het volledige persbericht