Iedereen strapkampioen op 15de Strapdag
Persbericht vrijdag 17 september 2021.
17 september – Vandaag, traditioneel op vrijdag tijdens de Week van de Mobiliteit, gaat de Strapdag door in ruim 1400 basisscholen. Op deze dag stappen en trappen duizenden leerlingen naar school. Naast een aangename schoolomgeving is het bewezen dat beweging positieve effecten heeft op het fysiek en mentaal welzijn. Kinderen zitten fris en met een betere concentratie in de klas. Bovendien is het goed voor de ontplooiing van kinderen, bevordert het de sociale contacten en draagt het bij tot een beter klimaat. De campagne staat dit jaar in het teken van het WK Wielrennen. Voor elke verjaardagskaars is een WK opdracht bedacht in samenwerking met Sport Vlaanderen en Moev. Denk aan een dagelijkse WK opwarming, een wedstrijd ‘traagste WK slak’, versier de school en jezelf in WK thema,…Ook het nieuwe straplied ‘Iedereen is kampioen’ sluit mooi aan bij het thema.
Eén of twee keer strappen maakt een verschil!
Het is belangrijk om actief woon-schoolverkeer te blijven stimuleren via de scholen. Dat we allemaal te weinig bewegen is algemeen geweten. Nochtans levert 30 minuten bewegen per dag al heel wat gezondheidsvoordelen, zowel mentaal als fysiek. Kinderen die voldoende bewegen zitten namelijk veel frisser en met een betere concentratie in de klas, hebben een gezonder gewicht, zijn minder vatbaar voor infecties en depressies enzovoort. Door te strappen kunnen we met z’n allen ook een bijdragen aan een beter klimaat en een gezondere lucht in de schoolomgeving.
Tom Dhollander (gedelegeerd bestuurder Voetgangersbeweging): “Een of twee keer strappen in de week maakt wel degelijk een verschil. Zowel voor de gezondheid als voor het klimaat. Het is in deze tijden, waarin thuiswerk toch een plaats kreeg, niet zo’n moeilijke opdracht om minstens 2 keer per week actief naar school te gaan. Dat moet haalbaar zijn.”
Lokale besturen moeten schoolomgevingen en – routes hoog op de agenda zetten.
Naast het stimuleren van actief woon-schoolverkeer werkt het Octopusplan met lokale besturen aan kindvriendelijke en gezonde schoolomgevingen. Afgelopen jaren zijn al heel wat schoolomgevingen veiliger gemaakt maar er is nog veel werk aan de winkel. Zowel het aanpakken van schoolroutes, het invoeren van schoolstraten als het vergroenen van schoolomgevingen met ruimte voor voetgangers en fietsers staat hoog op de verlanglijst. Elke gemeente moet hier de komende jaren werk van maken.
Tom Dhollander (gedelegeerd bestuurder Voetgangersbeweging): “Ouders zullen zich niet actief verplaatsen wanneer de schoolomgeving of de schoolroute als onveilig wordt ervaren. Het is belangrijk dat gemeenten hier werk van maken. Dat dit niet altijd een hoge rekening met zich mee hoeft te brengen, bewijst het mooie voorbeeldproject van de Langeledeschool te Wachtbeke. Dat project won overigens dit jaar de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs.”
Strapdag als lanceringsmoment voor schoolstraat te Zonhoven in aanwezigheid van Vlaams minister Lydia Peeters
De Strapdag krijgt een extra betekenis in de stedelijke basisschool De Horizon te Zonhoven. Daar opent Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken vandaag ook een schoolstraat. Naast de leuke strapdagactiviteiten krijgen de leerlingen er als kers op de taart nu ook een rustige schoolomgeving. Want dat is waar een schoolstraat voor staat, een aangename schoolomgeving. Geen auto’s meer aan de schoolpoort tijdens de piekmomenten bij de start en het einde van de schooldag. Een rustige omgeving met voetgangers en fietsers en gezondere lucht als gevolg.
In Sint-Niklaas zingen 1400 kinderen het nieuwe straplied, gemaakt door Sint-Niklaas’ talent.
Op de Strapdag gaan er activiteiten door in alle 1400 scholen en 162 deelnemende gemeenten. Op de Grote Markt van Sint-Niklaas zingen en dansen vandaag maar liefst 1400 leerlingen het nieuwe straplied. Zanger Pieter Peirsman brengt het lied live en de acteurs van theater Tieret, waaronder Joost Van den Branden praten het geheel eigenzinnig aan elkaar. Elke strapper krijgt een tof wielershirt van de stad en een drone maakt spectaculaire beelden voor een toffe aftermovie. Dat het er extra feestelijk aan toegaat is niet vreemd, gezien het lied en de choreografie gemaakt werd door Sint-Niklaas’ talent en de videoclip in de basisschool Sint-Carolus werd opgenomen.