Ruimte voor Strappen

‘Ruimte voor Strappen’ dat is: ruimte voor verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit, maar ook ruimte voor beweging, ontmoeting en vergroening in de schoolomgeving. Stuk voor stuk belangrijke voorwaarden voor een kindvriendelijke en gezonde schoolomgeving.

Vorig jaar deed het Octopusplan een oproep om binnen een straal van 50 m rond de schoolpoort ruimte vrij te maken voor beweging, ontmoeting, vergroening en duurzame mobiliteit. Parkeerruimte neemt vaak een groot deel van de beschikbare ruimte in. Het aantrekken van auto’s in de directe omgeving van de schoolpoort is bovendien slecht voor de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid. Parkeerruimte anders invullen kan een enorme meerwaarde betekenen voor de school en omliggende buurt.

De coronacrisis maakt duidelijk dat de ruimte op het voetpad en fietspad op veel plaatsen niet volstaat. Het is daardoor vaak een uitdaging om de afstandsregel van 1,5 meter toe te passen. Met de actie ‘Ruimte voor Strappen’ kunnen scholen experimenteren met extra ruimte voor stappers en trappers. 

Doe mee! Geef op de Strapdag een andere invulling aan één of meerdere parkeerplaatsen. Maak er een aangename plek van voor de school, leerlingen, ouders, grootouders, de buurt en de gemeente. Houd steeds rekening met de geldende veiligheidsmaatregelen van het moment en de maatregelen bepaald voor het basisonderwijs

Deel het resultaat via de Strapwedstrijd en maak kans op één van de vele prijzen uit onze prijzenpot.


Stappenplan

1. Kies twee of meer enthousiaste trekkers

Het is een goed idee om minstens twee trekkers aan te stellen. Zij hebben zin om hun schouders onder deze kleine actie te zetten. De trekkers nemen de verantwoordelijkheid voor de volgende stappen op zich.

Mogelijke trekkers: leerkrachten, directie, leden van de ouderraad, … .

2. Selecteer een parkeerplek

Ga op zoek naar een geschikte parkeerplek die je op de Strapdag wil vrijmaken. Meerdere parkeerplekken kan natuurlijk ook. Waar zou je graag meer ruimte creëren? Parkeerplekken in de straat, dichtbij de schoolpoort of parkeerplekken op het schoolterrein zelf?

Wil je graag een parkeerplek in de openbare ruimte innemen? Neem dan zeker contact op met de gemeente om een tijdelijk parkeerverbod aan te vragen. De gemeente plaatst tijdig de borden voor het parkeerverbod. Controleer vooraf of alles in orde is.

3. Kies een invulling

Het Octopusplan maakt ruimte voor duurzame mobiliteit, ontmoeting, vergroening en beweging. Waar heeft jouw school het meeste nood aan? Maak je graag een combinatie? Laat je gaan!

De parkeerplek invullen kan op tal van manieren! Zie je het groots of pak je het liever eenvoudig aan? Dat laten we aan jullie. Je kan een activiteit organiseren, zitruimte creëren, een ‘statement’ maken of gewoon genieten van de vrijgekomen ruimte zonder extra’s. Houd steeds rekening met de geldende veiligheidsmaatregelen van het moment.
Let bij het invullen van de parkeerplek goed op de verkeersveiligheid. Indien nodig kan je de ruimte langs de straatkant afbakenen met lint, vlaggetjes, waterbakken, … .

Inspiratie nodig?

4. Verzamel materiaal

Afhankelijk van de gekozen invulling, kan je vooraf op zoek gaan naar de nodige materialen en versieringen. Ga zoveel mogelijk voor een creatieve invulling met herbruikbare of gerecycleerde materialen. Kijk wat je misschien nog liggen hebt op school of vraag rond bij ouders of buren.

5. Communicatie

Breng iedereen van het schoolteam goed op de hoogte van de plannen en laat hen weten wat er eventueel van hen verwacht wordt. Breng ook de leerlingen op de hoogte of betrek hen in de voorbereidingen.

Wil je graag dat ouders en/of buren op de Strapdag een kijkje komen nemen of deelnemen? Breng hen dan tijdig op de hoogte via brief, mail, sociale media of andere communicatiemiddelen. Laat hen naast de algemene communicatie ook weten dat de school dit jaar ruimte maakt voor beweging, vergroening, ontmoeting en/of duurzame mobiliteit.

6. Uitvoering – Time to shine

Afhankelijk van je invulling loopt de actie ’s ochtends, na afloop van de school of de hele dag door. Je kan de klassen doorheen de dag bijvoorbeeld uitnodigen om langs te komen. Koppel de actie aan een les of boodschap rond duurzame mobiliteit en de schoolomgeving.  

Deel een foto of filmpje van het resultaat en maak kans op een leuke prijs!
Meer info over de Strapwedstrijd.