Octopusplan en Straatvinken organiseren Verkeerstelling@school in 2021

De verkeerstelling moet een beeld geven van de verkeerssituatie in de Vlaamse schoolomgevingen

Het Octopusplan en Straatvinken, het burgerwetenschapsonderzoek van de Ringland Academie, slaan de handen in elkaar voor een grote Verkeerstelling@school.


Straatvinken is een jaarlijks telmoment om na te gaan hoe gezond het verkeer is in straten. Tijdens het telmoment noteren burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Wetenschappers onderwerpen de resultaten vervolgens aan een analyse. Voor het eerst zal er dus ook een telmoment ‘Verkeerstelling@school’ op de Vlaamse scholen plaatsvinden. De tellingen zullen gebeuren door de leerlingen en leerkrachten die mee in het initiatief stappen. Via een educatief lespakket opgesteld rond vergroening van steden, stedenbouw en mobiliteit leren leerlingen ook waarom het belangrijk is om het verkeer te tellen. 

Alle resultaten worden net zoals de andere resultaten van Straatvinken geanalyseerd door wetenschappers van de UAntwerpen en het HIVA-KU Leuven. 

Het Octopusplan roept alle Octopusscholen op om mee te tellen op dinsdag 18 mei 2021 (Save the date)

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk scholen meedoen in Vlaanderen om een goed beeld te krijgen van de verkeerssituatie in de Vlaamse schoolomgevingen. Via de ledenmailing ontvangen alle Octopusscholen in het voorjaar meer informatie over de deelname aan de actie.