Concept Flits

Flits is de wintercampagne van het Octopusplan waarmee scholen in de donkere periode ouders en leerlingen aanmoedigen om te voet of met de fiets naar school te gaan. Want zich actief verplaatsen is gezond, milieuvriendelijk, beter voor het klimaat, goedkoop en draagt bij tot een veilige schoolomgeving. Kinderen vinden het in de winter ook leuk om te strappen. Op die manier zitten ze fris en monter in de klas. Daarnaast gaat er ook aandacht naar zichtbaarheid zoals fietsverlichting en fluomateriaal. Zo probeert Flits de verdubbeling van het autogebruik in de winter terug te dringen.

De Flitscampagne start na de herfstvakantie op maandag 16 november 2020 en eindigt voor de krokusvakantie op vrijdag 12 februari 2021.


Flits op school

Leerlingen kunnen vier stickerdelen voor hun flitskaart verdienen via controleacties en schoolopdrachten tussen herfst – en krokusvakantie. Per geslaagde actie ontvangen leerlingen een stickerdeel voor hun kaart. Elke leerling kan twee stickers voor en twee na de kerstvakantie verdienen. Via de grote schoolposter, die op een zichtbare plaats in de school hangt, kan iedereen de campagne volgen.

  • Controleacties: plan enkele (2 of 3) onaangekondigde controles aan de schoolpoort. Controleer op het actief verplaatsen en op zichtbaarheid. Elke leerling kan dus 2 stempels verdienen per controle. Bij een tweede prikactie moet het totaal aantal stempels verbeterd zijn. Pas dan verdienen de leerlingen een stickerdeel. Resultaat niet verbeterd? Er is 1 herkansing mogelijk. Deze actie vindt een keer voor en een keer na de kerstvakantie plaats.
  • Straatbingo: de leerkracht stippelt een wandeling uit in de directe schoolomgeving. De leerlingen gaan op ontdekking in de schoolomgeving naar de items die zijn afgebeeld op de achterkant van de Flitskaart.
  • Gekkeschoenendag is de afsluiter van de campagne.

De leerlingen sparen niet individueel maar op schoolniveau. Zodra tegen de krokusvakantie 4 stickers zijn bedeeld, kunnen de leerlingen meedoen aan de Flitswedstrijd. Ook scholen kunnen prijzen winnen als ze een toffe Flitsfoto posten. Lees meer over de wedstrijd

      


Flitsteams op pad

Het Octopusteam stuurt  jaarlijks verschillende Flitsteams op pad om te ‘Flitsen’ op onaangekondigde plaatsen in verschillende gemeenten. Strappers ontvangen toffe beloningen onderweg naar school. 

We zoeken maximum  5 duo Flitsteams per provincie. Zijn jullie er dit jaar niet bij? Organiseer zelf een Flitsteam.

     

Door de coronamaatregelen stuurt het Octopusteam geen Flitsteams op pad voor de kerstvakantie. Mogelijk kan deze actie wel doorgaan in januari en februari 2020. Het Octopusteam neemt contact op met de aangemelde Flitsteams.