Concept Flits

Flits is de wintercampagne van het Octopusplan waarmee scholen in de donkere periode ouders en leerlingen aanmoedigen om te voet of met de fiets naar school te gaan. Want zich actief verplaatsen is gezond, milieuvriendelijk, beter voor het klimaat, goedkoop en draagt bij tot een veilige schoolomgeving. Kinderen vinden het in de winter leuk om te strappen. De Flitscampagne tracht de verdubbeling van het autogebruik in de winter terug te dringen. Door zich duurzaam te verplaatsen zitten de leerlingen fris en monter in de klas. Daarnaast gaat er aandacht naar zichtbaarheid zoals fietsverlichting en fluomateriaal. 

De Flitscampagne start steeds na de herfstvakantie en eindigt dit schooljaar op vrijdag 25 februari 2022 vlak voor de krokusvakantie.


Flits op school

Leerlingen verdienen vier stickerdelen voor hun flitskaart via controleacties en schoolopdrachten tussen herfst – en krokusvakantie. Per geslaagde actie ontvangen leerlingen een stickerdeel voor hun kaart. Elke leerling kan twee stickers voor en twee na de kerstvakantie verdienen. Via de grote schoolposter, die op een zichtbare plaats in de school hangt, kan iedereen de campagne volgen.

  • Controleacties: Plan enkele (2 of 3) onaangekondigde controles aan de schoolpoort. Controleer op het actief verplaatsen en op zichtbaarheid. Elke leerling kan 2 stempels verdienen per controle. Bij een tweede prikactie moet het totaal aantal stempels verbeterd zijn. Pas dan verdienen de leerlingen een stickerdeel. Resultaat niet verbeterd? Er is 1 herkansing mogelijk. Deze actie vindt één keer voor en één keer na de kerstvakantie plaats.
  • Fluogang: Een goede zichtbaarheid in het verkeer is belangrijk, zeker tijdens de wintermaanden.  Een fluogang ergens in de school zet dit thema extra in de verf.  Richt de inkomhal of andere plek op school in als een te gekke fluogang. Gebruik lichtgevende verf, plakband, fluorescerende sterren of emoji’s. Wees creatief!
  • Straatbingo: De leerkracht stippelt een wandeling uit in de directe schoolomgeving. De leerlingen gaan op ontdekking in de schoolomgeving naar de items die zijn afgebeeld op de achterkant van de Flitskaart.
  • Maak een luchtfoto: Ga met de klas naar buiten. Kies een object of slogan binnen het Flitsthema. Teken deze vorm op de speelplaats en neem met alle leerlingen deze vorm aan. Maak een mooie luchtfoto!

De leerlingen sparen niet individueel maar op schoolniveau. Zodra tegen de krokusvakantie 4 stickers zijn bedeeld, kan iedereen meedoen aan de Flitswedstrijd, zowel de school, een klas als elke leerling apart.  Lees meer over de wedstrijd.

     


Flitsteams op pad

Het Octopusteam stuurt jaarlijks 5 teams per provincie op pad om te ‘Flitsen’ op onaangekondigde plaatsen in verschillende gemeenten. Strappers ontvangen toffe beloningen onderweg naar school. Zijn jullie er niet bij? Organiseer zelf een Flitsteam.