Operatie perforatie: onthard je speelplaats!

Is grijs de hoofdtoon op de speelplaats van jouw school?

Weet dan dat groen en blauw een positieve invloed hebben op het milieu én op de fysieke en mentale gezondheid van leerlingen en leerkrachten! Infopunt Publieke Ruimte en Aquafin lanceerden de campagne Operatie Perforatie met de bedoeling om verharde oppervlakken in de openbare en semi-openbare ruimte in Vlaanderen zoveel mogelijk op te breken en anders in te richten met planten en ruimte voor regenwater. Dat is nodig, want door het veranderende klimaat krijgen we vaker intense regenbuien te verwerken. Als dat water meteen wegspoelt, veroorzaakt het wateroverlast op laag gelegen plekken. Tegelijk verdroogt de bodem. Het is dus een veel beter idee om het regenwater te houden waar het valt en ervoor te zorgen dat het in de grond kan dringen. Dat is niet alleen slim omgaan met regenwater, maar ook bijdragen tot meer biodiversiteit en een aangenamer leef- en speelklimaat. Dat laatste mag je ook letterlijk nemen, want bomen en struiken op de speelplaats bieden verkoeling en schaduw tijdens warme zomerdagen.

 

Overtuigd van de voordelen?

Bekijk dan samen met leerkrachten, leerlingen en eventueel ouders hoe het anders kan. Dien je projectvoorstel voor 31 oktober 2018 in via www.operatieperforatie.be en maak kans op budget om je plannen uit te voeren. Aquafin stelt 100.000 euro ter beschikking die zal verdeeld worden over de beste voorstellen. Voorwaarden en een inschrijvingsformulier vind je op de website. Heb je nog vragen? Richt ze dan naar info@operatieperforatie.be

Think big, act small!