Strapdag breekt record met 1300 scholen en 108 gemeenten

Perstekst

Brugge, 22 september 2017 – Vandaag gaat traditioneel op de vrijdag van de Week van de Mobiliteit de Strapdag door in Vlaanderen. De Strapdag is een autoluwe schooldag waarbij kinderen te voet, met de fiets, step of te paard naar school komen. Met 1300 scholen en 108 gemeenten telt de Strapdag een recordaantal deelnemers. Op de Markt in Brugge arriveerden 1200 zesdejaars te voet of met de fiets om samen met Octopus het nieuwe Straplied te zingen.

Strappen is ‘hot’

De Strapdag is in veel scholen een vaste waarde op de schoolkalender. De actie kent dit jaar een grote groei. Meer scholen, ouders en gemeenten beseffen dat de Strapdag een belangrijk signaal geeft rond duurzame mobiliteit. De campagne laat kinderen en ouders op een leuke manier de voordelen van een duurzame verplaatsing ervaren. Vaak zijn het ouders die verscheidene redenen hebben om niet te strappen. Stelselmatig alternatieven voor deze ‘uitvluchten’ bieden, kan een eerste stap zijn.

 

Tom Dhollander van het Octopusplan (Voetgangersbeweging vzw):
“Meer dan ooit is het belangrijk dat kinderen zich duurzaam verplaatsen. Naast de milieueffecten, de veiligheid aan de schoolpoort en op –routes, geeft het strappen veel voordelen voor kinderen. Recent is gebleken dat kinderen meer fijnstof inademen in de wagen dan op de fiets of te voet. Je dagelijks duurzaam verplaatsen zorgt er ook voor dat kinderen al een portie beweging hebben, wat tegenwoordig niet zo evident meer is”.

1200 Brugse zesdejaars zingen het Straplied

In Brugge werd het startschot van de Strapdag gegeven in aanwezigheid van het Octopusteam, Burgemeester Renaat Landuyt en Schepen van onderwijs Pablo Annys. De zesdejaars van de Brugse basisscholen verzamelden op de Markt om te genieten van een optreden van de Octopusband.  Maarliefst 1200 leerlingen zongen het Straplied en strapten na afloop onder begeleiding van de beiaard terug naar school.

Andere foto’s of hogeresolutiefoto’s op aanvraag. Bekijk ook de foto’s en filmpjes via onze facebookpagina.

 

Stad Brugge is bijzonder trots op deze grote opkomst. Pablo Annys:“Zowat alle zesdeklassers van heel Brugge zijn hier vandaag aanwezig op de Markt ! Een fantastisch en zeer sterk signaal aan alle Bruggelingen: geef ons ruimte om veilig van en naar school te stappen of te trappen.  Een veilige schoolomgeving is een zeer belangrijke prioriteit voor dit stadsbestuur.  We rekenen op iedereen om zijn steentje bij te dragen aan dit veilige verkeer.”

Burgemeester Renaat Landuyt: “Verkeersveiligheid is een zaak van iedereen: Brugge was de eerste Stad in Vlaanderen die vanaf het begin geïnvesteerd heeft in het Octopusverhaal van veilige schoolomgevingen.  Nergens in Vlaanderen staan er meer octopuspalen dan in Brugge.  Als octopusgemeente engageren we ons in een toekomsttraject om mobiliteit duurzaam en veilig te organiseren.  De vele investeringen in deze stad zijn zeer structurele ingrepen om fietsen, stappen en trappen in Brugge voor iedereen veilig en comfortabel te maken.  Maar ook elke individuele weggebruiker heeft een grote verantwoordelijkheid.  Groot respect voor deze vele jonge ambassadeurs die we hier vandaag op de Markt mochten ontvangen: jullie zijn de toekomst van Brugge.”

Strapwedstrijd voor alle scholen en ouders

De Strapdag is meteen de start van de Strapwedstrijd die loopt tot 20 oktober. Scholen kunnen deelnemen door een filmpje of –foto van hun Strapdag in te zenden en stemmen te behalen. In de prijzenpot zit o.a. een Octopus Verkeersshow met Levende Muziek, praktijksessies Dode Hoek met een echte vrachtwagen in samenwerking met SUEZ, educatieve boekenpakketten en veel meer. Ouders kunnen individueel meedoen door een leuke foto van hun strapper in te zenden.

 


Neem contact op het met Octopusplan voor meer info (info@octopusplan.be, 03 270 06 30)