Activiteiten

Al strappend naar school

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk kinderen op de Strapdag te voet of met de fiets naar school komen. Verwittig ouders vooraf dat het Strapdag is, bedeel de bladwijzers en hang de affiches op. Zie het strappenplan. Misschien kan er op de Strapdag een voet- of fietspooling plaatsvinden. Een gezonde versnapering voor de flinke strappers is een leuke verrassing of organiseer een rode loper met applausontvangst voor alle voetgangers en fietsers.

Het stappen en trappen is de basisactiviteit tijdens de Strapdag. Breidt de dag uit met nog andere activiteiten. Verzin een originele actie of kijk hieronder voor inspiratie.

Houd steeds rekening met de geldende veiligheidsmaatregelen van het moment en de maatregelen voor het basisonderwijs

Deel je originele activiteit met andere scholen. Registreer je actie of idee.


STRAPLIED

Het Octopusplan zorgt jaarlijks voor een opzwepend campagnelied. Oefen dit lied met tekst en dansje in. De dagen voor de Strapdag kan dit in de klas of tijdens de turnlessen ingeoefend worden. Tracht het ritme met de  leerlingen in te oefenen. Dit kan op djembe’s, emmers of andere in elkaar geknutselde muziekinstrumenten. Geef op de Strapdag een mooi optreden aan ouders, grootouders en de buurt waarbij de leerlingen het straplied zingen, het strapdansje dansen en het ritme op instrumenten begeleiden.

Beluister het straplied.

STRAPSTOET

Stippel een route uit in en rondom de school en organiseer met de kinderen een grote feestelijke strapstoet. De kinderen kunnen vooraf grote Octopus totempalen in elkaar knutselen die ze meenemen tijdens de stoet. Maak een mooi spandoek en neem een draagbare speler mee om tijdens de stoet het straplied te spelen, eventueel via eigen instrumenten.

DE LANGSTE FIETSKETTING

Maak met alle kinderen de langste fietsketting in de directe schoolomgeving.  Kondig dit vooraf ook aan zodat ouders en grootouders tijdig op de hoogte zijn. Welke school maakt een ketting die langer is dan 500 m? Dit is een leuke actie voor de lokale pers.

ANIMATIE OP STRAAT

Als de gemeente de straat wil afsluiten voor alle verkeer, kan de school die ruimte innemen om heel wat activiteiten te organiseren. Denk aan animators, ballonplooiers, clowns of muzikanten. Misschien woont er wel iemand in de buurt die iets bijzonders kan? Of willen de leerlingen van de muziekschool een kort optreden verzorgen? Is er een theatergezelschap in de buurt die voor de kinderen een stukje over verkeer kan brengen? Of zijn er creatieve leerkrachten of ouders die een korte humoristische voorstelling over verkeer in elkaar willen steken? Ideeën genoeg om met weinig budget en veel creativiteit een leuk dagprogramma samen te stellen.

STRAATTEKENINGEN

Met stoepkrijt kunnen kinderen mooie tekeningen maken op de straat. Laat de straat afzetten en geef kinderen sjablonen om voeten, fietsen of andere dingen te tekenen op straat.

OPENLUCHTKLAS

Gebruik de straat als klaslokaal. Zet tafels, stoelen buiten en geef les in de frisse buitenlucht. De auto ruimt deze keer plaats voor een openluchtklas. Verras je leerlingen met deze originele activiteit. Vraag zeker toestemming aan de gemeente om de straat te mogen afzetten.

PIMP JE FIETS OF JE BOEKENTAS

Organiseer een workshop ‘Pimp je fiets of je boekentas’. Zorg voor bloemen, stickers en andere leuke prulletjes om de fiets of boekentas te versieren. Zorg voor knutselmateriaal om zelf een fietsbordje of een boekentashanger te maken.

KNUTSEL EEN REUZE OCTOPUS MET DE SCHOOL

Laat alle kinderen meewerken aan een groot kunstwerk, een reuze Octopus. Elke klas of leerjaar staat in voor een deeltje van de Octopus. Gebruik hiervoor kosteloos materiaal zoals kartonnen rollen, keukenrollen, wc-rollen, doppen van flessen, … . Onthul het knutselwerk op de Strapdag in bijzijn van ouders, grootouders, leerkrachten en de kunstenaars zelf.

WASSTRAAT

Organiseer op de Strapdag een reuze wasstraat voor fietsen en steps. Zorg voor tussenpunten waarbij leerlingen beurtelings instaan voor een bepaalde taak zoals wassen van het kader of de velgen, afspoelen, droogwrijven, … .

FIETSCONTROLE

Is je fietsuitrusting compleet en is je fiets in goede staat? Met een fietscontrole kom je het te weten. De lokale politie of de preventiedienst van je stad of gemeente wil dit vast mee organiseren. Misschien wil de politie wel een fietsgraveerstand voorzien. Nodig zeker ouders, grootouders en de buurt uit.

FIETSPARCOURS

Met een fietsbehendigheidsparcours kunnen zowel jonge als oudere fietsers hun behendigheid en evenwicht testen. Zorg steeds dat iemand aanwezig is om het parcours te begeleiden en een woordje uitleg te geven. Misschien heeft de gemeente of de politiezone wel een fietsparcours om uit te lenen.

KNELPUNTENWANDELING

Zijn er in de straat of in de buurt aandachtspunten waar het gevaarlijk of moeilijk is voor jonge voetgangers of fietsers? Vraag op voorhand in de klas waar de leerlingen het gevaarlijk vinden. Stippel een wandeling uit langs deze punten. Geef ter plaatse uitleg hoe de leerlingen zich daar veilig kunnen gedragen. Vraag aan de wijkagent voor ondersteuning.

MINI-MARATHON

Bewegen is gezond! Daag de kinderen uit om zoveel mogelijk kilometers al lopend te verzamelen langs een parcours in de buurt van de school. Zorg voor voldoende toezicht én een verkeersveilig parcours. Spaar zoveel mogelijk kilometers en koppel er een uitdaging aan: we stappen samen van x tot x met als doel x kilometers te verzamelen.

FEESTMAALTIJD OF EEN GEZONDE PICKNICK OP STRAAT

Wat is er leuker dan samen lekker buiten eten? Maak een lange tafel op straat en laat de kinderen daar ‘s middags eten. Of organiseer een uitgebreid ontbijt op straat met gezond fruit, boterhammen en beleg. Let op! Vraag eerst toestemming aan de stad of gemeente om de straat af te sluiten.

De speelplaats is een goed alternatief om te gebruiken als picknickveld.

VERKEERSQUIZ

Test de kennis van je leerlingen op het vlak van verkeersregels, milieu of mobiliteit. Laat de kinderen in teams quizzen en voorzie een prijs voor alle teams.

KLEUTERLIEDJES OCTOPUS

Oefen met de kleuters alle verkeerliedjes van het Liedjesboek ‘Zingen met Octopus’. Elke liedje brengt een verkeersboodschap. Verzin telkens een leuk dansje..

VOETBAL OP STRAAT

Op de Strapdag mogen de kinderen de straat claimen. Natuurlijk is niets zo leuk als op straat spelen. Uiteraard slechts op voorwaarde dat dit op een veilige manier gebeurt. Let erop dat de straat of de plaats waar het spel doorgaat goed is afgeschermd van het verkeer. Vraag eerst toestemming aan de stad of gemeente om de straat af te sluiten. Zorg ervoor dat op de plaats waar de leerlingen voetballen geen ramen of dergelijke kunnen sneuvelen.

TONEEL

Een toneelstuk opvoeren is een leuke manier zijn om kinderen te laten nadenken over allerlei onderwerpen. Laat hun creativiteit los op onderwerpen als verkeersovertredingen, ecologie, energieverbruik, … Geef de Octopus een mooie plek in het toneelstuk. Als het mooi weer is, kan dit op straat gebeuren of op de speelplaats. Nodig ouders en buurtbewoners uit om te komen kijken naar de voorstelling. Houd steeds rekening met de geldende veiligheidsmaatregelen van het moment en de maatregelen bepaald voor het basisonderwijs. 


Meer tips en creatieve knutselideetjes via Pinterest van het Octopusplan.